ŁATWE I SZYBKIE DOMOWE PESTO NA 3 SPOSOBY

sobota, 16 Wrzesień 2017

2. Pesto paprykowe

Czerwona papryka…

– to prawdziwy zastrzyk z antyoksydantów, chroniących nas przed nowotworami i zapobiegających starzeniu,
-bogactwo witaminy C – w średniej papryce znajdziesz aż 288mg witaminy C!

Składniki na 5 porcji:

Papryka czerwona 3 x średnia sztuka,
Płatki migdałów 3 x łyżka,
Oliwa z oliwek 5 x łyżka,
Czosnek 2 x ząbek,
Papryka ostra ½ x łyżeczka,
Papryka słodka 1 x łyżeczka,
Natka pietruszki posiekana 5 x łyżka,
Sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ćwiartki i piec w 200 stopniach C przez 15 minut.
2. Zdjąć skórę z papryki i przełożyć do blendera.
3. Na suchej patelni uprażyć migdały i dodać do papryki i zmiksować.
4. Do papryki dodać także pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksować na gładki sos.
5. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
6. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji paprykowego pesto:

Energia: 148,4 kcal,
Białko: 1,9g,
Tłuszcz: 14,1g,
Węglowodany: 5,5g,