Poniżej propozycję sosów pesto w 3 wariantach smakowych Każdy z nich wyróżnia się wyjątkowymi walorami prozdrowotnymi…
1. Zielone pesto z rukoli
Rukola…
– bogactwo witamin: A, C, kwasu foliowego i witaminy K,
-skarbnica cennych składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu,
– wzbogaca smak dodając przyjemnej ostrości, a przy tym jest praktycznie bezkaloryczna. W 100g rukoli znajdziesz zaledwie 25kcal!
Składniki na 5 porcji:
Pół opakowania rukoli,
Nasiona słonecznika ½ x szklanka,
Oliwa z oliwek extra virgin ¼ x szklanka,
Sól ½ x łyżeczka,
Miód ½ x łyżeczka,
Czosnek 2 x ząbek,
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obrać i posikać.
2. W blenderze umieścić rukole i zmiksować na zieloną papkę.
3. Do rukoli dodać wszystkie wymienione składniki i zmiksować na gładki sos.
4. Sos przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
5. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcji pesto z rukoli:
Energia:182kcal,
Białko: 2,3g,
Tłuszcz: 18,4g,
Węglowodany: 3,6g,
You must belogged in to post a comment.