SEZONOWE PRODUKTY JESIENI…

Urozmaicona jesienna dieta...

środa, 21 Październik 2015


9. Kalafior…Niech nie zwiedzie Was jasny kolor tego warzywa. Wbrew pozorom, kalafior zawiera te same składniki co jego kuzyn, brokuł, czyli witaminę C, kwas foliowy i potas. Łodyga i różyczki są jadalne, dlatego wystarczy pokroić warzywo w równe plastry, lekko skropić oliwą i upiec, by wydobyć słodkawy, lekko orzechowy smak. Kalafior nadaje się też na wszelkiego rodzaju zupy, kremy i jesienne curry z warzyw.


10. Buraki…Buraki zawierają w sobie naturalne formy związków azotu, które wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększają przepływ krwi pełnej tlenu i pomagają podczas treningów. Świeży sok z buraków jest najlepszym źródłem tych substancji, ale pieczone w całości buraki i dodane do sałatki z rukolą, koprem włoskim i kozim serem też wpłyną pozytywnie na treningi. Możecie kupić buraki razem z liśćmi, które są prawie tak samo odżywcze jak botwina. Wystarczy je dokładnie umyć, poszatkować i udusić z oliwą i czosnkiem.


11. Awokado…W Polsce raczej nie odróżnia się gatunków awokado, ale niektóre mogą się między sobą różnić ilością tłuszczu i kalorii. Najbardziej maślane jest awokado Hass, charakteryzujące się ciemną (prawie czarną) i nierówną skórką. Wybierając odmiany Hall, czy Lula z zieloną, gładką i błyszczącą skórką dostarczycie sobie nawet o 25% mniej kalorii. Poza tym, jasnozielone odmiany zawierają więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowej pracy układu krążenia. Awokado samo w sobie jest specyficzne w smaku, ale idealnie współgra w smoothies, salsie do pełnoziarnistej tortilli, farszu do zdrowych sajgonek na zielono , a nawet z wołowym tatarem z granatem.


12. Dynia…Dynie już od początku września mogą cieszyć nasze oczy i brzuchy. Dynia to jedynie 28 kcal w 100 g i połowa dziennego zapotrzebowania na prowitaminę A. Zawarty w tych pękatych warzywach beta-karoten zostaje przetworzony w organiźmie w aktywną formę witaminy A, która wpływa na lepszą pracę układu immunologicznego i chroni skórę przed szkodliwym wpływem zimnego powietrza. Dynia może być bazą do wielu dań. Dobrze komponuje się z aromatycznymi dodatkami w kremie z limonką, czy dyniowym kremie z szałwią. Amatorzy słodkości mogą sobie pozwolić na kawałek ciasta dyniowego, muffinkę lub piernikowo-dyniową owsiankę.