SEZONOWE PRODUKTY JESIENI…

Urozmaicona jesienna dieta...

środa, 21 Październik 2015


       Środek jesieni wcale nie oznacza braku sezonowych, świeżych produktów. W rzeczywistości niektóre właśnie o tej porze roku są najsmaczniejsze i zawierają najwięcej składników odżywczych. Gdy udacie się następnym razem na zakupy, wybierzcie chociaż jeden z tych produktów i przygotujcie zdrowy, jesienny posiłek!



1. Granaty…Osnówki – małe woreczki wypełnione czerwonym sokiem i nasionami to jadalne części owoców granatu. Sok z granatu jest fantastycznym źródłem antyoksydantów, jedzenie całych osnówek razem z pestką dostarcza z kolei błonnika – 3 g na ½ szklanki!. Najłatwiej zabrać się za jedzenie tego zdrowego owocu krojąc go na pół i umieszczając połówkę w misce z zimną wodą. Następnie trzeba wywinąć skórkę na drugą stronę, by małe osnówki opadły na dno miski. Później wystarczy posypać soczystymi pesteczkami jogurt i zjeść ze smakiem chrupiącą „granolę”, dodać do pełnoziarnistych gofrów lub tatara z granatem.


2. Brukselki…Te małe kapustki zawierają w sobie glukozynolany – substancje pomagające walczyć z nowotworami. Badania naukowe dowodzą, że zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuc i żołądka. W ostatnich latach szefowie kuchni udowodnili, że znienawidzona przez większość ludzi brukselka może być też smaczna. Wystarczy ją lekko podpiec i posolić, lub szybko przygotować duszone brukselki w musztardzie. Gdy udacie się na zakupy wybierajcie tylko zielone i twarde główki, miękkie i pożółkłe mogą świadczyć, że brukselki nie są świeże.


3. Ziemniaki…Ziemniaki występują w różnych odmianach. Mogą mieć kolor biały, żółty, czerwony czy fioletowy. Mimo, że przeciętny Polak jada dwa razy więcej ziemniaków rocznie niż mieszkaniec Zachodniej Europy, to w Polsce dość trudno znaleźć kolorowe odmiany tej popularnej bulwy. Ziemniaki zostały przez wielu wykreślone z listy zdrowych produktów, ale raz na jakiś czas powinny znaleźć się w diecie każdego. Do największych atutów ziemniaka należy lekkostrawność, zawartość potasu i charakter zasadotwórczy. Dzięki temu są bezpieczne dla osób z chorobami układu pokarmowego i nadciśnieniem, oraz pomagają odkwasić organizm. By zachować prozdrowotne właściwości ziemniaków trzeba je ugotować lub upiec w mundurkach.