SEZONOWE PRODUKTY JESIENI…

Urozmaicona jesienna dieta...

środa, 21 Październik 2015


4. Dziczyzna…Dzikie zwierzęta jak bażanty, sarny i króliki są bardziej aktywne niż zwierzęta hodowlane. W konsekwencji dziczyzna jest chuda i ma dużo mniej kalorii i tłuszczu niż popularny asortyment w sklepie mięsnym. Niektórzy uważają, że dziczyzna ma zbyt intensywny smak, dlatego można marynować mięso w oliwie lub oleju rzepakowym. Te tłuszcze mają zdolność pochłaniania zapachów, a zamarynowana dziczyzna staje się łagodniejsza. Trzeba jednak pamiętać, by zawsze wybierać przebadane mięso.


5. Jabłka…Te słodkie, chrupiące i jednocześnie soczyste owoce nie przebywają dalekiej drogi zanim trafią do waszego menu, dlatego zachowują większość witamin. Około 50% składników odżywczych znajduje się w skórkach jabłek, ale należy pamiętać, by myć owoce przed zjedzeniem, bo jabłka, a dokładnie ich skórki należą do jednych z najszybciej chłonących szkodliwe substancje ze środowiska. Poza tym nadają się do zapiekanej owsianki szarlotkowej i szarlotkowego proteinowego shake’a.


6. Słodkie ziemniaki…Ludzkie ciało przetwarza beta-karoten w witaminę A, dlatego bataty są w czołówce produktów dostarczających prowitaminę A. Średni słodki ziemniak dostarcza niemalże 500% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten. Witamina A usprawnia pracę układu odpornościowego i działa protekcyjnie na skórę. Wystarczy upiec batata, nafaszerować go rukolą, suszoną żurawiną i serem Feta, albo dodać do jesiennego curry z warzyw lub przygotować porcję zdrowych chipsów.


7. Gruszki…Gruszki to świetne źródło błonnika. Jedna sztuka dostarcza aż ¼ dziennej porcji włókna pokarmowego. Gruszki nadają się do wielu dań. Można je pokroić i przygotwać sałatkę z sezamem lub dodać do chrupiącej owsianki z gruszkami. Najłatwiej jest schrupać świeży owoc z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej jako naturalny i prosty deser. Gruszki dojrzewają od środka ku skórce, dlatego wybierając je w sklepie należy nacisnąć palcem nasadę ogonka. Idealna gruszka powinna być tylko nieznacznie miękka.


8. Żurawina…Żurawina rośnie w Polsce jako rodzimy gatunek dziki, ale coraz powszechniejsza jest jej uprawa. Jej owoce łatwo się przechowują ze względu na zawarty w nich naturalny kwas benzoesowy. Surowe owoce żurawiny są bardzo kwaśne, ale świetnie nadają się na przetwory takie jak sok, konfitury czy sos. Szklanka żurawiny dostarcza 46 kcal, 5 g błonnika i prawie ¼ dziennej dawki witaminy C. Świeże owoce można użyć do przygotowania sosu żurawionowo-gruszkowego do dziczyzny lub posiekać i wymieszać z octem balsamicznym i oliwą, by uzyskać aromatyczny dressing do sałatek. Żurawina smacznie komponuje się też na słodko z owsianką lub muffinkami morning glory.