OLEJ KOKOSOWY – DOBRY TŁUSZCZ…

Kokos jest najlepszym środkiem termogenicznym, jaki widziała natura...

sobota, 8 Sierpień 2020

DOBRY I ZŁY OLEJ KOKOSOWY…Dobry i zły olej kokosowy różnią się ze względu na sposób pozyskiwania. Rafinowane oleje kokosowe pozyskiwane są przy użyciu heksanu jako rozpuszczalnika lub różnych enzymów albo ciepła. Następnie olej zostaje oczyszczony, wybielony i pozbawiony zapachu, by zabić jakiekolwiek pozostałości zapachu lub smaku kokosa, a następnie miesza się go ze środkami konserwującymi. Dodatkowo niektóre oleje kokosowe poddawane są utwardzaniu w celu zwiększenia ich temperatury topnienia. Te wszystkie procesy zmniejszają zawartość tłuszczów nasyconych w oleju i przemieniają niektóre kwasy tłuszczowe w niezdrowe kwasy tłuszczowe trans.
Olej kokosowy virgin – pozyskiwany jest ze świeżego miąższu kokosa podczas mielenia na mokro, suszenia na słońcu, wyciskania, wirowania albo ścierania. Jednak pamiętajcie, że „tłoczony“ i „tłoczony na zimno“ wcale nie oznacza tego samego, co „virgin”, więc szukajcie właśnie takiego określenia. Procesy dla oleju virgin są regulowane przez stowarzyszenie Asian and Pacific Coconut Community (APCC), do którego należą państwa produkujące największą ilość oleju sprzedawanego globalnie. Końcowym wynikiem jest produkt, który pachnie i smakuje jak kokos, natomiast rafinowane oleje kokosowe są przejrzyste, bez smaku i bez zapachu. Olej kokosowy virgin może być biały, kremowo brązowy albo żółty. Zazwyczaj sprzedawany jest w słoikach lub wiaderkach, a gdy otworzysz, ujrzysz łamliwą pastę.

DLACZEGO OLEJ KOKOSOWY JEST LEPSZY OD INNYCH?Badania krytykujące olej kokosowy skupiają się na utwardzanym, rafinowanym oleju, a nie na oleju kokosowym virgin. Prawda jest taka, że olej kokosowy virgin nie jest tylko innym rodzajem oleju kokosowego – zasługuje on na swoją własną kategorię wśród tłuszczów i olejów. By docenić wyjątkowość oleju kokosowego trzeba zrozumieć, w jaki sposób ciało przetwarza makroelementy.
Generalnie tłuszcze metabolizowane są inaczej niż białka czy węglowodany. Nie są rozbijane w celu wytworzenia z nich bloków budulcowych tkanek i by natychmiastowo wytworzyć energię, zamiast tego, tłuszcze są najpierw rozbijane na kwasy tłuszczowe. Następnie gromadzą się, by ukształtować lipoproteiny, zanim zostaną odłożone w tkance tłuszczowej. Jednak kwasy tłuszczowe o łańcuchach średniej długości, jak te znajdujące się w oleju kokosowym virgin, stanowią wyjątek. Zostają zużyte przez organizm jak węglowodany, a nie jak tłuszcze.
Oznacza to, że kwasy tłuszczowe o średnich łańcuchach nie krążą we krwi ani nie są odkładane, by zwiększyć masę naszego ciała. Zamiast tego wysyłane są do wątroby, gdzie natychmiast zostają przetworzone w energię.
Ten tłuszcz nie jest odkładany jak tłuszcz, ale bezpośrednio zużywany, by wytworzyć energię, co przyspiesza metabolizm. Wiele badań potwierdziło te wyjątkowe właściwości oleju kokosowego virgin. To główny powód, dla którego olej kokosowy uważany jest za lepszą opcję do gotowania niż rafinowane oleje roślinne. W jednym z badań odkryto, że kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu (jak te w oleju kokosowym) przyspieszają metabolizm o 48 do 65 % u otyłych pacjentów. Ten efekt termogeniczny utrzymywał się przez 24 godziny po strawieniu kwasów tłuszczowych o średnich łańcuchach. Eksperci są zgodni, że kwasy tłuszczowe o średnich łańcuchach poprawiają prędkość metabolizmu w porównaniu z kwasami tłuszczowymi o długich łańcuchach. Oznacza to, że kwasy tłuszczowe o średnich łańcuchach są nie tylko zdrowym źródłem energii, ale również pomagają spalać zgromadzony tłuszcz. Na podstawie samego wpływu na masę twojego ciała, olej kokosowy powinien szybko stać się produktem podstawowym w twoim domu. Ale poczekaj, aż usłyszysz o pozostałych korzyściach zdrowotnych, które może ci zapewnić ten wspaniały tłuszcz.