OLEJ KOKOSOWY – DOBRY TŁUSZCZ…

Kokos jest najlepszym środkiem termogenicznym, jaki widziała natura...

sobota, 8 Sierpień 2020

KWAS LAURYNOWY…Olej kokosowy virgin zawiera wachlarz zdrowych nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów. Niektóre z nich, jak kwas oleinowy i kwas linolowy, znane są dzięki swoim korzystnym właściwościom zdrowotnym. Jednak ze względu na to, że więcej niż 60 % tłuszczów w oleju kokosowym virgin to tłuszcze nasycone, wydaje się to być problemem. Głównym tłuszczem o średnim łańcuchu w oleju kokosowym jest kwas laurynowy – nasycony kwas tłuszczowy, składający się z 12 atomów węgla. Kwas laurynowy nie występuje często w naturze – znajduje się w mleku matki, oleju palmowym z nasion (który nie jest olejem palmowym!) oraz w śladowych ilościach w mleku zwierząt. W oleju kokosowym virgin stanowi połowę kwasów tłuszczowych. Kwas laurynowy jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, ale jego wpływ na poziom cholesterolu ma o wiele większe znaczenie. Ten kwas tłuszczowy o średnim łańcuchu zwiększa ogólny poziom cholesterolu w organiźmie. Jednak ten wzrost dotyczy głównie tak zwanego dobrego cholesterolu, lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Poprzez zwiększanie poziomu HDL kwas laurynowy wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Zawartość kwasu laurynowego to kolejne pole, na którym różnica pomiędzy rafinowanym, a surowym olejem kokosowym jest widoczna. Podczas przetwarzania olej kokosowy pozbawiany jest kwasu laurynowaego, ponieważ ten kwas tłuszczowy jest ważnym składnikiem wielu mydeł i kosmetyków. Więc albo korzystaj z oleju virgin, albo daj sobie spokój.

OLEJ KOKOSOWY A CUKRZYCA TYPU 2…Poza korzystnym wpływem na utratę tłuszczu oraz układ sercowo-naczyniowy, olej kokosowy zapewnia również inne korzyści zdrowotne, zwłaszcza w przypadku osób chorujących na cukrzycę typu 2. Tłuszcze nasycone w oleju kokosowym w badaniach nad zwierzętami wspomagały kontrolowanie prędkości syntezy glukozy oraz jej uwalniania poprzez spowalnianie procesu trawienia. Reguluje on rozpad węglowodanów na glukozę, co pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na bezpiecznym poziomie. Z tego powodu często zaleca się przyjmowanie oleju kokosowego wraz z węglowodanami, by obniżyć glikemię. Dla porównania, ukazano, że rafinowane oleje roślinne pełne kwasów tłuszczowych wstrzymują wchłanianie cukru z krwi do komórek. Powoduje to gromadzenie się glukozy we krwi – to zła wiadomość dla cukrzyków. Olej kokosowy również sprawia, że osoby będące na diecie czują się bardziej syte. Pomaga on również kontrolować apetyt na słodycze, jednocześnie zapewniając natychmiastowe źródło energii na poziomie komórkowym.

CO MAM Z NIM ZROBIĆ?Używać do gotowania – to najbardziej oczywista odpowiedź. Możesz używać oleju kokosowego tak samo jak używasz masła czy oleju roślinnego. Posmaruj nim tost, naleśniki, rybę sautee, a może okaże się, że wolisz jego subtelny smak. Olej kokosowy jest również świetnym substytutem dla masła i margaryny podczas pieczenia. Łuskowata, krucha tekstura ciasteczek, muffinek i innych wypieków zostanie zachowana również po użyciu oleju kokosowego, a na dodatek wypieki staną się zdrowsze. Olej kokosowy zaczął również zyskiwać na popularności jako olej do masażu, odżywka do włosów, środek łagodzący efekty ukąszenia owadów, a nawet krem dla niemowląt. Cukrzycy i ludzie, którzy chcą pozbyć się tłuszczu przyjmują olej kokosowy bezpośrednio – w kapsułkach. Może być on również świetnym dodatkiem do napoju proteinowego. Jeśli przyjmujesz olej kokosowy virgin dla utraty tłuszczu, zacznij powoli od jednej łyżeczki dziennie, albo zastąp nim oleje normalnie stosowane podczas gotowania. Następie powoli zwiększaj jego ilość – maksymalnie do sześciu łyżek. Pomoże to twojemu organizmowi przystosować się do oleju, zwłaszcza ze względu na właściwości oczyszczające tego tłuszczu.
Olej kokosowy nie jest magicznym olejem i powinien być stosowany w połączeniu z ćwiczeniami i zdrowym planem żywieniowym, by osiągnąć i utrzymać utratę tłuszczu. Jednak może być on wartościowym narzędziem w twoim arsenale, a jego zalety są niezaprzeczalne.