OLEJ KOKOSOWY – DOBRY TŁUSZCZ…

Kokos jest najlepszym środkiem termogenicznym, jaki widziała natura...

sobota, 8 Sierpień 2020

Gdyby tak istniało świetne źródło tłuszczu, które smakowałoby... jak tłuszcz, ale również pomagało spalać inny rodzaj tłuszczu. Istnieje!!! To olej kokosowy virgin, wschodząca gwiazda w świecie odżywiania.

Co przychodzi ci na myśl, gdy widzisz słowo „termogeniczny“? Ciepło, prawdopodobnie, ponieważ samo słowo oznacza „wytwarzający ciepło“. A może myślisz o stymulującym suplemencie jak kofeina, która znany jest z tego, że przyspiesza metabolizm i zwiększa ilość zużywanej energii…

Może już przyjmujesz jakiś suplement z nadzieją, że pomoże ci schudnąć. Jedną rzeczą, o której prawdopodobnie nie pomyślałeś jest kokos, a zwłaszcza olej uzyskany z jego miąższu. Nie tak dawno temu, olej kokosowy królował razem z częściowo uwodornionym olejem sojowym jako najgorszy ze „złych tłuszczów“. Może znasz je pod inną nazwą: kwasy tłuszczowe trans.

KWASY TŁUSZCZOWE TRANS…Są to tłuszcze, które wielokrotnie w badaniach jawiły się jako zwiększające ryzyko wystąpienia chorób serca i otyłości, a także były powiązane ze wszystkim – od depresji po bezpłodność. Są powodem, dla którego przestałeś kupować popcorn w kinie! Biorąc pod uwagę jego reputację, nie ma nic dziwnego w tym, że sceptycznie podejdziesz do tego, co za chwilę powiem: Olej kokosowy kształtuje się jako jeden z najlepszych naturalnych środków termogenicznych. Ale zanim pobiegniesz do kina, powiem ci, gdzie tkwi haczyk: Przetworzony olej kokosowy z przeszłości nie ma nic wspólnego ze zdrowym olejem kokosowym.
Rozłupmy ten orzech kokosa, by bliżej mu się przyjrzeć.

CZYM JEST OLEJ KOKOSOWY VIRGIN?Olej kokosowy to olej jadalny pozyskiwany z miąższu dojrzałych kokosów. To podstawowy produkt w regionach oceanicznych i tropikalnych, gdzie rośnie mnóstwo palm. Ludność na Filipinach i w innych miejscach stosuje go do gotowania i innych domowych zadań od setek, jeśli nie tysięcy, lat. Ponieważ olej kokosowy jest stabilny w wysokich temperaturach, idealnie nadaje się do takich metod obróbki termicznej jak smażenie oraz do obróbki żywności w niższej temperaturze – jak w przypadku pieczenia. Stabilność oleju jest również powodem, dla którego bardzo wolno się utlenia i nie psuje się tak łatwo. Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym sprawia, że jest on stabilny, a także zapewnia najbardziej znaczące korzyści zdrowotne.