OLEJ KOKOSOWY – DOBRY TŁUSZCZ…
Kokos jest najlepszym środkiem termogenicznym, jaki widziała natura...
Gdyby tak istniało świetne źródło tłuszczu, które smakowałoby... jak tłuszcz, ale również pomagało spalać inny rodzaj tłuszczu. Istnieje!!! To olej kokosowy virgin, wschodząca gwiazda w świecie odżywiania.
Co przychodzi ci na myśl, gdy widzisz słowo „termogeniczny“? Ciepło, prawdopodobnie, ponieważ samo słowo oznacza „wytwarzający ciepło“. A może myślisz o stymulującym suplemencie jak kofeina, która znany jest z tego, że przyspiesza metabolizm i zwiększa ilość zużywanej energii…
Może już przyjmujesz jakiś suplement z nadzieją, że pomoże ci schudnąć. Jedną rzeczą, o której prawdopodobnie nie pomyślałeś jest kokos, a zwłaszcza olej uzyskany z jego miąższu. Nie tak dawno temu, olej kokosowy królował razem z częściowo uwodornionym olejem sojowym jako najgorszy ze „złych tłuszczów“. Może znasz je pod inną nazwą: kwasy tłuszczowe trans.
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS…Są to tłuszcze, które wielokrotnie w badaniach jawiły się jako zwiększające ryzyko wystąpienia chorób serca i otyłości, a także były powiązane ze wszystkim – od depresji po bezpłodność. Są powodem, dla którego przestałeś kupować popcorn w kinie! Biorąc pod uwagę jego reputację, nie ma nic dziwnego w tym, że sceptycznie podejdziesz do tego, co za chwilę powiem: Olej kokosowy kształtuje się jako jeden z najlepszych naturalnych środków termogenicznych. Ale zanim pobiegniesz do kina, powiem ci, gdzie tkwi haczyk: Przetworzony olej kokosowy z przeszłości nie ma nic wspólnego ze zdrowym olejem kokosowym.
Rozłupmy ten orzech kokosa, by bliżej mu się przyjrzeć.
CZYM JEST OLEJ KOKOSOWY VIRGIN?Olej kokosowy to olej jadalny pozyskiwany z miąższu dojrzałych kokosów. To podstawowy produkt w regionach oceanicznych i tropikalnych, gdzie rośnie mnóstwo palm. Ludność na Filipinach i w innych miejscach stosuje go do gotowania i innych domowych zadań od setek, jeśli nie tysięcy, lat. Ponieważ olej kokosowy jest stabilny w wysokich temperaturach, idealnie nadaje się do takich metod obróbki termicznej jak smażenie oraz do obróbki żywności w niższej temperaturze – jak w przypadku pieczenia. Stabilność oleju jest również powodem, dla którego bardzo wolno się utlenia i nie psuje się tak łatwo. Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym sprawia, że jest on stabilny, a także zapewnia najbardziej znaczące korzyści zdrowotne.
