KAZEINA…

PRZEWODNIK PO BIAŁKACH KAZEINOWYCH...

wtorek, 20 Czerwiec 2017

Kolejną zaletą białka kazeinowego jest duża zawartość wapnia. Jak wiemy jest to minerał niezbędny dla zdrowia kości. Badania sugerują, że może on usprawnić utratę tłuszczu u ludzi z nadwagą. Z tego powodu, osoby, które starają się zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie na wapń za pomocą pożywienia, mogłyby wiele zyskać dzięki spożywaniu właśnie białka kazeinowego.

Przegląd zalet kazeiny

  • Stymuluje syntezę białek mięśniowych/aktywuje kinazę mTOR
  • Jest źródłem kompletnych białek
  • Może być skutecznym środkiem hamującym apetyt, ponieważ zapewnia uczucie sytości dłużej niż źródła szybko trawionych białek
  • Zapewnia właściwości antykataboliczne dłużej niż białka szybko trawione
  • Jest bogata w wapń, co może być korzystne dla kości i utraty tłuszczu
  • Osoby, które szukają szybkiego sposobu na zwiększenie ilości przyjmowanych białek, zyskają najwięcej korzyści dzięki suplementacji białka kazeinowego.

Dotyczy to:

  • Kulturystów i siłaczy
  • Atletów
  • Wegetarian
  • Osób ćwiczących rekreacyjnie lub rozpoczynających trening siłowy/z obciążeniem
  • Każdego, kto szuka prostego sposobu na zawarcie większej ilości białek w diecie (*mimo alergii)

W jaki sposób wytwarza się kazeinę? Białko kazeinowe znajduje się w świeżym mleku ssaków. Suplementy kazeinowe produkowane są przy użyciu różnych metod stosowanych w przemyśle spożywczym, łącznie z zakwaszaniem, ultrafiltracją, hydrolizą enzymatyczną, zasalaniem i innymi. Proszek kazeinowy ma kremowy kolor i w surowym stanie nie ma smaku ani zapachu. Suplementy białka kazeinowego można przechowywać mniej więcej dwa lata w szczelnie zamkniętym opakowaniu i w temperaturze pokojowej.

Czym jest hydrolizat kazeiny oraz kazeina micelarna? Zanim omówimy różnice pomiędzy tymi dwoma formami białka kazeinowego, musimy przedstawić strukturę białka oraz opisać proces jego trawienia. Białka tworzone są przez wiązania peptydowe, które łączą aminokwasy poprzez wiązanie węgiel-azot. Te wiązania są rozrywane w procesie hydrolizy, który zwiększa poziom wolnych aminokwasów we krwi. W związku z tym hydroliza dotyczy rozbijania chemicznego wiązania poprzez cząsteczkę wody.
Hydrolizat kazeiny (czasem nazywany kazeiną hydrolizowaną) ulega enzymatycznej hydrolizie podczas przetwarzania, przez co poprawiona jest jej wchłanialność. Zwiększenie stopnia trawienia/przyswajania i dostarczania aminokwasów do szkieletowej tkanki mięśniowej wynika z faktu, że struktura białka zostaje wcześniej „przetrawiona” na mniejsze łańcuchy peptydów.
Kazeina micelarna jest rozpuszczalnym proszkiem wysokiej jakości, pochodzącym z mleka, mającym czysty smak. Kazeinę micelarną można opisać jako pełne, nieprzetworzone białko. Większość białek kazeinowych istnieje w formie micelarnej. Micele kazeinowe to cząsteczki koloidalne, których celem jest transport nierozpuszczalnych związków fosforanu wapnia w płynnej formie do żołądka, gdzie krzepną i ulegają strawieniu. Tak naprawdę ponad 90% wapnia znajdującego się w mleku odtłuszczonym powiązane jest z micelami kazeinowymi. Z tego powodu, jak już wcześniej wspomniano w sekcji na temat zalet – suplementy kazeinowe mogą służyć jako skuteczne źródło wapnia.