Świeże i suszone zioła to najszybszy i najłatwiejszy sposób na wzbogacenie smaku dania. W wielu sklepach ciągle można kupić świeżą szałwię czy tymianek. Równie dobrze można samemu uprawiać aromatyczne roślinki w doniczkach lub używać suszonych przez okrągły rok. Jedna garść świeżych, siekanych ziół może zdziałać cuda. Oto kilka pomysłów, by zwiększyć ich spożycie.
Estragon:
- Opis smaku: delikatny z nutą anyżu.
- Działanie: Pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, łagodzi wzdęcia i skurcze jelit. Posiada właściwości grzybobójcze, antybakteryjne, pomaga zwalczyć kandydozy i infekcje. Zmniejsza rewolucje żołądkowe związane ze stresem.
- Na śniadanie: Doprawcie świeżym estragonem sałatkę owocową, w której skład wchodzą pomarańcze.
- Na lunch: Zamieńcie sałatę na świeży estragon, a zwykła kanapka do pracy stanie się smaczną odmianą.
- Na obiad: Dodajcie trochę suszonego estragonu do sosu pomidorowego dla uzyskania „domowego” smaku.
- Na przekąskę: Uprażcie migdały i orzechy włoskie z solą i suszonym estragonem.
Mięta:
- Opis smaku: odświeżający i chłodzący.
- Działanie: Ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych i obfitych w białko. Zmniejsza dolegliwości przy zatruciach pokarmowych, grypie żołądkowej i infekcjach. Łagodzi napięciowe bóle głowy i koi nerwy.
- Na śniadanie: Dodajcie kilka świeżych listków do owsianki, by szybciej się obudzić.
- Na lunch: Posypcie krewetki lub kurczaka przed duszeniem. Przygotujcie cytrynowe pulpeciki z groszku.
- Na obiad: Bierzecie obiad do pracy? Dodajcie miętę do jakiegokolwiek dania z makaronem lub ryżem.
- Na przekąskę: Dodajcie do melonowego smoothie.
You must belogged in to post a comment.