CYTRYNOWE PULPECIKI Z GROSZKU…

Szybka kolacja pełna zieleni...

niedziela, 11 Wrzesień 2016

Groszek nie musi być nudny, czy standardowo podany z marchewką. W formie pulpecików skoropionych cytryną świetnie nadaje się na kolację, a jeden klopsik dostarcza jedynie 37 kcal. Dodatkowo na końcu przepisu druga, uproszczona wersja tego dania...

Zielony groszek to znienawidzone warzywo wśród dzieci, a jego zła sława, podobnie jak szpinaku, pochodzi z nieodpowiedniej obróbki kulinarnej. Zaletą zielonych kulek jest lekkostrawność. Groszek ze wszystkich roślin strączkowych trawi się najszybciej i nie powoduje żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Groszek może łagodzić objawy menopauzy, a także zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Minerały w nim zawarte takie jak magnez, żelazo, wapń, kobalt czy fluor usprawniają pracę organizmu. Potas przeciwdziała udarowi mózgu, a razem z sodem dbają o równowagę kwasowo-zasadową.

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • Sól i pieprz
  • Oliwa w sprayu lub tradycyjny olej/oliwa

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj groszek al dente, dokładnie odcedź i ostudź.
  • Posiekaj drobno cebulę, pokrój ser feta, dodaj miętę, skórkę z cytryny i wymieszaj.
  • Rozdrobnij blenderem groszek, ale nie na puree.
  • Do masy groszkowej dodaj jajko i mąkę, dobrze wymieszaj.
  • Połącz z cebulową mieszanką.
  • Rozgrzej patelnię spryskaną lub lekko natłuszczoną oliwą.
  • Uformuj z ciasta pulpeciki, jeśli masa wyszła za luźna nakładaj łyżką porcje formując kotleciki na patelni.
  • Smaż na złoty kolor.
  • Przed podaniem skrop odrobiną soku z cytryny, smacznego!

Wartości odżywcze 1 pulpecika: Wartość kaloryczna: 37,4 kcal
Białka: 2,8 g
Tłuszcze: 1,2 g
Węglowodany: 5,1 g

Uwagi:
Możesz użyć groszku konserwowego, by przyspieszyć i ułatwić sobie przygotowanie pulpecików, ale w ten sposób zmniejszysz dawkę witaminy E w posiłku.