PŁASKI BRZUCH, JĘDRNE POŚLADKI…

PŁASKI BRZUCH, JĘDRNE POŚLADKI…

PŁASKI BRZUCH, JĘDRNE POŚLADKI… 300 435 FitNow - treningi personalne

KLUCZ DO SEKSOWNEJ SYLWETKI… Utrata tłuszczu jest kluczem do zyskania seksownie wyglądającego ciała. Wykonywanie tysiąca powtórzeń ćwiczeń na mięśnie brzucha i pośladków nic nie da, jeśli mięśnie są pokryte warstwą tłuszczu. Zacznij się go pozbywać, jeśli chcesz mieć płaski brzuch i jędrne pośladki. Nie oznacza to jednak, że powinnaś przestać trenować te miejsca na siłowni, musisz w jednakowym stopniu skupić się na ćwiczeniach aerobowych i zdrowej diecie ze zmniejszoną ilością kalorii.

ĆWICZENIA AEROBOWE… Ćwiczenia aerobowe są lepsze niż trening oporowy pod kątem utraty tłuszczu trzewnego. Tłuszcz trzewny znajduje się głęboko w jamie brzusznej i otacza organy wewnętrzne. Jest niebezpieczny, ponieważ zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i jest główną przyczyną śmierci kobiet powyżej 35 roku życia. U kobiet występuje tendencja do odkładania się tłuszczu w udach, biodrach i pośladkach, ale ilość tłuszczu trzewnego zwiększa się wraz z wiekiem. Tłuszcz brzuszny powiązany jest z insulinoopornością, która rozwija się z powodu braku aktywności fizycznej, słabej diety i kiepskiej genetyki.

POKŁADY TŁUSZCZU… U kobiet występują większe i liczniejsze komórki tłuszczowe (adipocyty), które zdolne są to przechowywania większych ilości tłuszczu niż komórki męskie. Kobiety mają wyższy poziom hormonu nazywanego leptyną, który pośrednio kontroluje produkcję enzymów lipogennych (odkładających tłuszcz; FAS i ACC) i enzymów lipolitycznych (uwalniających tłuszcz; ATGL, HSL).
Estrogen również wpływa na odkładanie się tłuszczu u kobiet. Kobiece hormony wpływaja na mazynowanie energii w adipocytach podskórnych, które są zdecydowanie większe niż komórki tłuszczu trzewnego. Prawidłowe stężenie estrogenów sprzyja spalaniu tłuszczu, ale jego nadmiar może powodować otyłość i utrudniać lipolizę. Na poziom estrogenu może wpływać dieta oraz styl życia. Zasugerowano, że dieta bogata w sztuczne składniki, przetworzone cukry i mąkę może wpływać na podwyższanie poziomu estrogenu. Zła dieta prowadzi do otyłości, chorób układu krążenia, problemów trawiennych i insulinooporności.
Dopływ substancji podobnych do estrogenów z pewnych źródeł pożywienia może spowodować, że komórki tłuszczowe zaczną się rozrastać i będzie je trudno obkurczyć. Ważne jest, by spożywać jedzenie, które ma właściwości przeciw estrogenne. Pożywienie o właściwościach przeciwestrogennych to warzywa krzyżowe (brokuły, kalafior, sałaty, kapusta), męczennica, owoce cytrusowe, kwasy omega-3, dziki łosoś, organiczne produkty mleczne, surowe orzechy i nasiona, awokado, oliwa z oliwek, olej z zarodków pszenicznych, zielone warzywa, pełnoziarnisty owies i jęczmien, warzywa strączkowe, przyprawy (kurkuma, oregano, tymianek, rozmaryn i szałwia) oraz zioła (korzeń mniszka lekarskiego, imbir, amla oset mleczny).
Poniżej znajduje się przykład sposobu, w który można dołączyć do swojej diety pokarmy wykazujące działanie przeciw estrogenowe. Ilości powinny zostać odpowiednio dopasowane do celów.