Znaczenie odżywiania w procesie budowania mięśni… Plan pakowania jest przeznaczony dla osób podnoszących ciężary, które chcą zbudować mięśnie tak szybko, jak to możliwe.
Wyjaśnijmy sobie coś… Jedzenie ma działanie anaboliczne. Powinieneś używać go na swoją korzyść. Jeśli trenujesz z całych sił na siłowni, ale nie odżywiasz się odpowiednio, zgadnij co się stanie?
Tak, dobrze rozumiesz – obniżysz przyrost mięśniowy.
1.Spożywanie zbyt małej ilości jedzenia.
To najczęstszy powód, dla którego nie udaje się przypakować. Takie osoby zwykle boją się zyskać tłuszcz, więc delikatnie obchodzą się z jedzeniem i wcale nie przybierają na wadze. To tak naprawdę nie jest próba przypakowania – to raczej mrzonka. Jest to próba znalezienia szybkiego sposobu na zyskanie 15kg mięśni i jednoczesnego pozbycia się tłuszczu. To się nie sprawdzi, jeśli nie jesteś z natury osobą łatwo budującą mięśnie, która nabiera masy mięśniowej poprzez samo turlanie hantli po podłodze.
2.Brak przybierania na wadze.
Możesz jeść ile chcesz, ale jeśli nie będziesz starał się agresywnie zwiększyć siły za pomocą odpowiedniej ilości powtórzeń dla hipertrofii (budowy mięśni), zyskasz jedynie tłuszcz. Mówiąc prościej, pakowanie bez progresji to jedynie program zyskiwania tłuszczu.
3.Nie bój się przypakować.
Jeśli będziesz pakował w odpowiedni sposób, nie przemienisz się w zapaśnika sumo. Tak, to prawda, że przez pierwszy tydzień lub dwa możesz obserwować gwałtowne skoki wagi, ale generalnie nie jest to zyskiwanie tłuszczu, więc przestań panikować.
Zmiany, zmiany, zmiany… Gdy zaczynasz pakować i przyjmować więcej kalorii, dzieje się kilka rzeczy:
1. Przyjmowanie węglowodanów zwiększa ilość wody;
Pakowanie wymaga spożywania większej ilości węglowodanów każdego dnia. Ta dodatkowa ilość węglowodanów zwiększa wagę ciała na kilka sposobów. Przede wszystkim, w krwiobiegu jest więcej wody, ze względu na to, że cukier znajdujący się w organizmie musi zostać w jakiś sposób rozcieńczony. Ponadto, dodatkowa ilość wody prowadzi do zatrzymywania większej ilości sodu w organizmie. Spożywasz więcej sodu niż przed pakowaniem, ponieważ ogólnie przyjmujesz większą ilość pożywienia. To połączenie sprawia, że do twoich nerek trafia więcej płynów i w twoim organizmie zatrzymywana jest większa ilość wody. W końcu, zwiększone spożycie węglowodanów prowadzi do większej ilości wody wewnątrz komórek. Ta dodatkowa ilość wody może spowodować wahania wagi, zwłaszcza jeśli przechodzisz z fazy pozbywania się tłuszczu do pakowania.
2. Więcej jedzenia to więcej produktów ubocznych przemiany materii;
Zwiększenie ilości jedzenia powoduje, że wytwarzasz większe ilości produktów ubocznych przemiany materii. Oznacza to, że w danym momencie w twoim organizmie znajduje się znacznie więcej „śmieci”.
3.Wniosek;
Nie panikuj. Gdy zaczniesz pakować prawdopodobnie będziesz przybierać na wadze przez pierwszy tydzień lub dwa. To nie tłuszcz. Wyluzuj. Większość z tego to woda i zbędne produkty uboczne przemiany materii.
Zanim przejdziemy do wskazówek dotyczących właściwego pakowania, poświęćmy chwilę na powtórzenie po raz kolejny tego, o czym wspomnieliśmy wcześniej:
Pakowanie bez szybkich przyrostów siły to tylko plan zyskiwania tłuszczu. Koniec, kropka…
Musisz starać się zmaksymalizować każdą serię. Nigdy nie marnuj żadnego powtórzenia!!!
Zachowuj zawsze prawidłową formę ćwiczenia. Przerwij serię, jeśli nie jesteś w stanie wykonać jej poprawnie.
Nie trzeba trenować do pełnego zmęczenia mięśni. Ważne są postępy. Gdy wykonasz maksymalną ilość powtórzeń w serii, zwiększ obciążenie. Proste.
Powtarzaj ten wzór w konwencjonalnych zasięgach powtórzeń dla hipertrofii, ogólnie 5-12 powtórzeń na serię, a zbudujesz mięśnie. Marnuj serie i nie skupiaj się na postępach, a szybko poniesiesz klęskę.
You must belogged in to post a comment.