ZUPA Z PIECZONEGO KALAFIORA Z SOCZEWICĄ

Zimowa roskosz

środa, 22 Luty 2017

Czas przygotowania (przygotowanie i gotowanie zupy): 1 godzina 10 minut.

Składniki na 8 porcji:

Kalafior 1 x główka,
Cebula pokrojona w kostkę 1 x sztuka,
Papryka ostra 1 x łyżeczka,
Czosnek przeciśnięty przez praskę 2 x ząbek,
Oliwa z oliwek 3 x łyżka,
Pomidor 5 x sztuka,
Soczewica zielona (sucha) 200g,
Sól morska 2 x łyżeczka,
Świeżo mielony pieprz,
Bulion warzywny 4l.

Krem z pietruszki:
Natka pietruszki 1 x pęczek,
Jogurt naturalny gęsty 125g.

Dodatki:
Grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 350g.

Sposób przygotowania:

1. Kalafiora umyć i pokroić na różyczki, a następnie przełożyć do miski i wymieszać z oliwą i ostrą papryką.
2. Do kalafiora dodać również pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i dokładnie wymieszać z oliwą i przyprawami.
3. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
4. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 30–40 minut.
5. W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek z cebulą.
6. Dodać połowę bulionu warzywnego i zagotować.
7. Do garnka z bulionem dodać opłukaną soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut.
8. Upieczone warzywa zmiksować z drugą połową bulionu (pozostawiając trochę kalafiora do dekoracji).
9. Zmiksowane warzywa dodać do soczewicy i podgrzewać jeszcze przez 15 minut.
10. Jogurt naturalny wymieszać z natką pietruszki i zmiksować.
11. Zupę podawać udekorowaną odrobiną pieczonego kalafiora i z kleksem z jogurtu.
12. Zupę spożywać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.
SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 317,2kcal,
Białko: 15,5g,
Tłuszcz: 10,5g,
Węglowodany: 43g.