ZUPA Z PIECZONEGO KALAFIORA Z SOCZEWICĄ

Zimowa roskosz

środa, 22 Luty 2017

Zima, to pora roku w której zdecydowanie częściej sięgamy po zupy. To bardzo dobrze, ponieważ mogą one stanowić nie tylko smaczną i rozgrzewającą przekąską czy dodatek do obiadu lecz również samodzielny pełnowartościowy posiłek. Nasza dzisiejsza propozycja, to zupa z pieczonych warzyw z zieloną soczewicą.

Jest nie tylko bardzo pyszna i aromatyczna lecz przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako lekki i pełnowartościowy lunch lub kolacja, zwłaszcza dla osób pragnących zredukować nadmierna masę ciała.
Istnieje wiele powodów dla których warto poświęcić czas na przygotowanie tego dania. Przede wszystkim, należy wspomnieć o jej wyjątkowym składniku– soczewicy. Jest ona przede wszystkim bardzo cennym źródłem białka o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych. Dzięki temu, soczewica jest dobrym substytutem mięsa w diecie wegetarian czy wegan. Soczewica, to również bogactwo wielu cennych witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim należy wspomnieć o witaminach z grupy B, które odgrywają istotną rolę w metabolizmie makroskładników i wykorzystaniu przez nasz organizm pierwiastków takich jak np. magnez. Soczewica dostarczy Ci również sporej ilości błonnika pokarmowego, który spowalnia odczuwanie głodu, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem zwłaszcza u osób będących na „diecie redukcyjnej”. Ponadto, warto podkreślić, że codzienna podaż odpowiedniej ilości błonnika wspomaga stabilizację glukozy we krwi i wspiera obniżanie poziomu cholesterolu LDL.
Zabierz polecaną przez nas zupę ze sobą np. do pracy i ciesz się rozgrzewającym „fit” lunchem!