ZIMOWA ROŚLINA – CYKORIA…

ZIMOWA ROŚLINA – CYKORIA…

ZIMOWA ROŚLINA – CYKORIA… 300 437 FitNow - treningi personalne

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g makaronu Orecchiette (lub innego dowolnego makaronu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 500 g cykorii
  • 1 szklanka wody
  • ¼ szklanki startego sera Pecorino
  • 2 łyżki siekanych listków bazylii
  • Sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj w dużym garnku makaron al dente, odcedź.
  • W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wrzuć mięso indyka. Podduś mieszając drewnianą łopatką, rozbijaj powstające kulki mięsa. Gdy mięso się zetnie, przełóż je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Umyj i posiekaj cykorię.
  • Na patelnię dodaj posiekany czosnek, paprykę i pozostałą oliwę. Podsmażaj, aż wydobędzie się aromat (około 1 minuty), wrzuć cykorię i przykryj.
  • Gdy cykoria zmięknie zdejmij pokrywkę z patelni i pozwól odparować części wody (około 5 minut).
  • Dodaj orecchiette, mięso, szklankę wody i ser pecorino, gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając, dopóki część wody się nie zredukuje (około 3 minuty).
  • Dorzuć bazylię i przemieszaj. Smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 431,8 kcal
Białka: 28,2 g
Tłuszcze: 7,9 g
Węglowodany: 68,8 g

Uwagi:
Makaron orecchiette możesz zastąpić innym drobnym makaronem.