ZDROWE CHIPSY ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW…

Pyszne chrupiące plasterki...

poniedziałek, 17 Październik 2016

Chipsy to popularna i niezdrowa przekąska, której lepiej się wystrzegać. No chyba, że przygotujecie własną, zdrową wersję chrupiących plasterków. Chipsy z batatów są idealną alternatywą dla miłośników słonych przekąsek. Pieczenie ogranicza zawartość tłuszczu, a dodatek oliwy pomaga nam przyswoić cenne składniki słodkich ziemniaków.

Bataty…Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to bulwy rośliny z rodziny powojowatych pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Największe okazy ważą nawet 3 kg, choć większość osiąga masę ok. 300 g. Bataty nie występują dziko w przyrodzie, znane są jedynie uprawiane odmiany o zróżnicowanym kolorze i kształcie. Słodkie ziemniaki podobnie do zwykłych zawierają skrobię, ale dostarczają więcej błonnika i białka. Bataty to także źródło witaminy A i beta-karotenu, które rozpuszczają się w tłuszczach i tylko po dodaniu oliwy mogą zostać wchłonięte w naszym układzie pokarmowym. Słodkie ziemniaki dostarczają też składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, fosforu i potasu, a 100 g bulwy dostarcza 86 kcal.

Tymianek…Klasyczne chipsy to słono-ostra przekąska, dlatego słodycz batatów można przełamać przyprawami. Idealnie nadaje się do tego tymianek. Tymianek ma lekko gorzki posmak i intensywny aromat. Zawdzięcza go licznym olejkom eterycznym i dzięki nim zioło ma właściwości przeciwzapalne i odkażające. Tymianek zaleca się osobom cierpiącym na bóle reumatyczne. Jeśli czujecie co jakiś czas bóle w stawach, warto o nie zadbać w kuchni, przyprawiając dania tym aromatycznym ziołem.