WYSOKOBIAŁKOWA PRZEKĄSKA…

Owoce zatopione w jogurcie...

środa, 5 Październik 2016

Banalny przepis, a jak bardzo na czasie... Może jeszcze nie dotknęły Was jesienne przeziębienia, więc warto uodpornić się na działanie kapryśnej aury. Owoce i jogurt naturalny, z dodatkiem miodu i cytryny to idealne połączenie bomby witaminowo - wapniowej. Większość produktów każdy z Was na pewno znajdzie w swojej lodówce, a jeśli chodzi o owoce to produkty mrożone są równie wartościowe jak świeże... Smacznego...

Truskawki…Truskawki zawierają bromelinę – mieszaninę enzymów ułatwiającą spalanie tłuszczów i trawienie białek. Bromelina przyspiesza gojenie się ran i szybsze leczenie urazów sportowych, działa przeciwzaplanie, dlatego idealnie zregeneruje ciało po intensywnym treningu.

Jagody…Jagody są bogatym źródłem antyoksydantów. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów, starzenie się skóry, a także powstanie stresu oksydacyjnego po wysiłku fizycznym. By organizm wrócił do równowagi potrzebuje przeciwutleniaczy, np. polifenoli, witaminy A, B1, B2, C i PP. W jagodach znajdują się też składniki prozdrowotne; wapń, żelazo, miedź, fosfor i potas. Potas odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi i usprawnia pracę serca. To także minerał, którego niedobór może objawiać się nierównym tentem, czy bolesnymi kurczami mięśni.

Kiwi…Owoc posiadający liczne właściwości prozdrowotne; odżywcze – nie brakuje w nim witamin (zwłaszcza C), minerałów (magnezu, fosforu, cynku, żelaza, a przede wszystkim potasu), a także wpływającą korzystnie na wzrok luteinę czy regulujący pracę układu pokarmowego błonnik. Kiwi może się również przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego, zapobiega zakrzepom hamując sklejanie się płytek krwi, jak również obniża poziom trójglicerydów. Warto jeść kiwi po sytym, ciężkostrawnym posiłku, zwłaszcza jeśli był bogaty w białko (mięso lub mleko) – zawiera on bowiem enzym, który ułatwia trawienie białek i zmniejsza uczucie przejedzenia i dyskomfortu po posiłku.