Składniki na 8 babeczek:
- 2/3 filiżanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ szklanki tartego sera żółtego,
- sól morska, pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2/3 filiżanki maślanki,
- 1 łyżeczka pesto,
- 1 jajko,
- 1 pomidor.
Do serwowania;
- łosoś wędzony 200g,
- twaróg kremowy chudy 200g,
- koperek świeży 2 x łyżeczka,
- ogórek świeży 1 x sztuka.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na muffinki połączyć ze sobą (z wyjątkiem pomidora) i zmiksować.
2. Otrzymane ciasto przelać do foremek na muffinki.
3. Na każdym muffinku położyć plaster pomidora bez skóry i doprawić.
4. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
5. Twarożek wymieszać z pokrojonym drobno ogórkiem i koperkiem oraz solą i pieprzem.
6. Gdy muffinki się upieką poczekać, aż ostygną i podawać z twarożkiem ogórkowym i łososiem wędzonym.
Wartość odżywcza 1 muffinki:
Energia: 233,3kcal,
Białko: 12,5g,
Tłuszcz: 10g,
Węglowodany: 22,5g.
You must belogged in to post a comment.