WARTOŚCIOWA BABKA…

Muffinki z łososiem, twarogiem i pesto...

środa, 6 Kwiecień 2016


Składniki na 8 babeczek:

  • 2/3 filiżanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ szklanki tartego sera żółtego,
  • sól morska, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2/3 filiżanki maślanki,
  • 1 łyżeczka pesto,
  • 1 jajko,
  • 1 pomidor.

Do serwowania;

  • łosoś wędzony 200g,
  • twaróg kremowy chudy 200g,
  • koperek świeży 2 x łyżeczka,
  • ogórek świeży 1 x sztuka.

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na muffinki połączyć ze sobą (z wyjątkiem pomidora) i zmiksować.
2. Otrzymane ciasto przelać do foremek na muffinki.
3. Na każdym muffinku położyć plaster pomidora bez skóry i doprawić.
4. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
5. Twarożek wymieszać z pokrojonym drobno ogórkiem i koperkiem oraz solą i pieprzem.
6. Gdy muffinki się upieką poczekać, aż ostygną i podawać z twarożkiem ogórkowym i łososiem wędzonym.

Wartość odżywcza 1 muffinki:
Energia: 233,3kcal,
Białko: 12,5g,
Tłuszcz: 10g,
Węglowodany: 22,5g.