Składniki na ok. 25 śnieżek:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka posiekanych orzechów np. włoskich
- ½ łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła (ale ciągle chłodnego)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki cukru pudru (do obtoczenia)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i umieść w piecyku 2 ruszty (na górnej i dolnej pozycji).
- Wyłóż dwie blaszki pergaminem lub przygotuj 2 silikonowe maty do pieczenia.
- Wymieszaj w misce mąkę, ½ szklanki orzechów i sól.
- Miksuj w robocie kuchennym lub za pomocą blendera pozostałe orzechy przez 10-15 sekund.
- Dodaj zmielone orzechy do mąki, przemieszaj i odstaw.
- Ubij masło i cukier mikserem ustawionym na średnią prędkość do uzyskania lekkiej i puszystej masy (ok. 2 minuty).
- Dodaj ekstrakt z wanilii i mieszankę orzechową, wymieszaj masę mikserem ustawionym na najmniejszą prędkość przez 30 sekund.
- Uformuj w dłoniach kulki z 1 porcji ciasta (1 czubata łyżka).
- Ułóż gotowe kulki na przygotowanej blaszce i wstaw do piekarnika na 17-25 minut.
- Wyciągnij ciasteczka, gdy będą na wierzchu blado złote, a pod spodem lekko brązowe.
- Przestudź ciasteczka przez 2-4 minuty i obtocz w cukrze pudrze.
- Obtocz śnieżki ponownie, gdy całkiem przestygną, smacznego!
Wartości odżywcze 1 śnieżki:
Wartość kaloryczna: 84,2 kcal
Białka: 1,1 g
Tłuszcze: 5,5 g
Węglowodany: 7,9 g
Uwagi:
Wartość odżywczą śnieżek można zmniejszyć pomijając obtaczanie kulek w cukrze pudrze. Użycie mąki pełnoziarnistej również wpłynie na kaloryczność i indeks glikemiczny, ale ciasta z mąką z pełnego ziarna słabiej wyrastają i śnieżki nie będą ładnymi kulkami. Śnieżki mogą być przechowywane w szczelnych pojemniczkach w temperaturze pokojowej do 5 dni.
You must belogged in to post a comment.