STRĄCZKOWA SAŁATKA…

STRĄCZKOWA SAŁATKA…

STRĄCZKOWA SAŁATKA… 300 458 FitNow - treningi personalne


Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki czarnej lub zielonej soczewicy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duży pęczek rzodkiewki, pokrojone w plasterki
  • ¼ szklanki świeżych ziół (połączenie mięty i kopru zalecane)
  • Opcjonalne dodatki: awokado, ser feta lub kozi

Składniki na sos:

  • ¼ szklanki świeżego soku z cytryny (wart około 2 średnie cytryny „)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku, prasowane lub mielone
  • ¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania;
1. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą.
2. Do średniego garnka wsyp soczewicę, czosnek, oliwę z oliwek i 4 szklanki wody.
3. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do łagodnego wrzenia i gotuj, aż soczewica będzie miękka, czyli ok 20 do 35 minut.
4. Odcedź soczewicę i wyrzucić ząbki czosnku.
5. Aby zrobić sos: wymieszaj składniki w małej misce.
6. W dużej misce połącz soczewicę, ciecierzycę, pokrojone rzodkiewki i zioła.
7. Dodaj dressing.
8. Podawaj z awokado lub pokruszonym serem.

Wartość odżywcza (1 porcji bez dodatków);
Energia: 425 kcal
Białka: 25%
Tłuszcze: 25%
Węglowodany: 50%