Rośliny strączkowe… Badania wykazują, że spożycie roślin strączkowych (fasoli, ciecierzycy, soczewicy) stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, raka jelita grubego oraz choroby serca. Strączki są bogate w błonnik, co powoduje, że będą wspierały proces odchudzania, ale także pomagają usunąć toksyny z organizmu, wpływają na lepszą przemianę materii oraz regulują pracę przewodu pokarmowego (przeciwdziałają zaparciom).
Zalety strączków…Rośliny strączkowe wykazują silne działanie antynowotworowe. Wszystko za sprawą całej gamy składników odżywczych tj. flawonowidów, witamin z grupy B, witaminy E i lignanów. Dzięki obecności antyoksydantów neutralizują działanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za namnażanie się komórek nowotworowych. Odżywiają one również florę bakteryjną jelit przez co utrzymują je w dobrej kondycji.
Strączki są dobrym źródłem białka, dlatego szczególnie zainteresowani ich spożyciem są wegetarianie. Natomiast dla mięsożerców powinny stanowić dobrą alternatywę dla mięsnych posiłków. Łączenie strączków ze zbożami powoduje efekt uzupełnienia się aminokwasów, co sprawia, że nasz posiłek jest pełnowartościowy, a przewaga minerałów zasadotwórczych wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Najczęściej znajmość roślin straczkowych kończy się na grochu i fasoli, a przecież obecnie półki sklepowe aż pękają pod naporem możliwości. Do wyboru mamy fasolki, soczewicę, ciecierzycę, bób, soję i wszystko to w różnych odmianach i kolorach. W sposobie ich przygotowania też mamy duże pole do popisu. Mogą stanowić dodatek do dania głównego lub samodzielne danie, możesz przygotować z nich pasty, pasztety i kotlety, a także stosować jako składnik do sałatek lub jako… deser np. jako pyszne czekoladowo-fasolowe muffiny!
Aby zniwelować nieprzyjemne efekty uboczne spożywania roślin strączkowych pamietaj o ich odpowiednim przygotowaniu. Warto je wcześniej namoczyć w wodzie, a także dodać odrobinę kopru włoskiego lub kminku co ułatwi ich późniejsze trawienie.
Świeża i sycąca sałatka ze straczków o smaku cytryny i mięty i kopru. Ta sałatka dobrze się przechowuje przez kilka dni w lodówce i idealne sprawdza się do lunchboxu!
You must belogged in to post a comment.