Składniki na 3 porcje:
- Nasiona chia 6 x łyżka,
- Mleko 0,5% 1 x szklanka,
- Olej kokosowy 30g,
- Płatki jaglane 50g,
- Kakao naturalne 2 x łyżka,
- Ekstrakt waniliowy 1 x łyżeczka,
- Migdały płatki 30g,
- mleko kokosowe 1/2 x szklanka,
- syrop klonowy 2x łyżeczka,
- cukier waniliowy 1 x łyżka,
- 4 białka z jaj,
- Nasiona kakaowca do posypania.
- owoce wg uznania
Sposób przygotowania:
1.Nasiona chia potrzebują czasu aby zwiększyć swoja objętość , dlatego przygotowanie puddingu należy rozpocząć około 5 godzin przed planowanym podaniem.
2. Nasiona chia wymieszać z płatkami jaglanymi i mlekiem ( zwykłym i kokosowym).
3. Dodać olej kokosowy i wymieszać, a następnie ostawić do lodówki na około 5 godzin.
4. Po tym czasie do nasion dodać kakao, ekstrakt waniliowy , syrop klonowy oraz płatki migdałów.
5. Zblendować całość na gładki pudding.
6. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta dodać mleko.
7. Białka jaj ubić z cukrem waniliowym na sztywna piankę.
8. Pudding przełożyć do pucharka i nałożyć na wierzch piankę z białek jaj i posypać nasionami kakaowca.
9. Dodaj owoce wg uznania
10.Tak przygotowany pudding przechowywać w lodówce. Smacznego.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia:465kcal,
Białko: 19,5g
Tłuszcz: 29,9g,
Węglowodany: 33g,
You must belogged in to post a comment.