Szałwia hiszpańska…Chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, które zostały docenione wieki temu przez rdzennych mieszkańców dzisiejszego Meksyku. Działanie nasionek Chia jest bardzo wszechstronne, bo wpływają na zdrowie wielu różnych układów. Pęcznieją podobnie do naszego rodzimego siemienia lnianego, ale mają trochę inne właściwości. W tych nasionkach znajduje się więcej kwasów omega-3 niż w łososiach. Poza tym, to bezpieczne źródło tego składnika dla osób starszych, dzieci i kobiet w ciąży, bo Chia nie kumuluje metali ciężkich i zanieczyszczeń.
Olej kokosowy… Poza korzystnym wpływem na utratę tłuszczu oraz układ sercowo-naczyniowy, olej kokosowy zapewnia również inne korzyści zdrowotne, zwłaszcza w przypadku osób chorujących na cukrzycę typu 2. Tłuszcze nasycone w oleju kokosowym w badaniach nad zwierzętami wspomagały kontrolowanie prędkości syntezy glukozy oraz jej uwalniania poprzez spowalnianie procesu trawienia. Reguluje on rozpad węglowodanów na glukozę, co pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na bezpiecznym poziomie. Z tego powodu często zaleca się przyjmowanie oleju kokosowego wraz z węglowodanami, by obniżyć glikemię. Dla porównania, ukazano, że rafinowane oleje roślinne pełne kwasów tłuszczowych wstrzymują wchłanianie cukru z krwi do komórek. Powoduje to gromadzenie się glukozy we krwi – to zła wiadomość dla cukrzyków. Olej kokosowy również sprawia, że osoby będące na diecie czują się bardziej syte. Pomaga on również kontrolować apetyt na słodycze, jednocześnie zapewniając natychmiastowe źródło energii na poziomie komórkowym.
Płatki jaglane…Płatki jaglane dzięki temu, że są produkowane z prosa, posiadają liczne właściwości prozdrowotne. Świetnie wpływają na układ nerwowy, wspomagają koncentrację, usuwają zmęczenie i bezsenność. Ich korzystne działanie odnotowuje się także w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Usprawniają trawienie, niwelują problemy z zaparciami, dzięki zawartości błonnika. Posiadają właściwości przeciwgrzybiczne i moczopędne, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę nerek.
You must belogged in to post a comment.