Wszyscy jedliśmy w życiu kanapki, tosty, sandwiche, zapiekanki. Tak samo każdy zjadł chociaż raz w życiu jajko. Chętnie sięgamy właśnie po jajko, bo jest smaczne, szybko się je przyrządza, komponuje się z wieloma produktami i jest źródłem pełnowartościowego białka.
Jajko…Żółtko jaj zawiera grupę substancji potocznie nazywanych lecytyną. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią około 50% lecytyny. Najwięcej jest kwasu linolowego, który jest potrzebny do wytwarzania substancji regulujących ciśnienie krwi o działaniu przeciwzakrzepowym i przeciwzapalnym. Lecytyna ma ogromny wpływ na cholesterol. Dzięki właściwościom emulgującym rozbija spożywany tłuszcz i cholesterol na mniejsze cząsteczki przez co stanowią mniejsze ryzyko. Usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego, poprawia rozpuszczanie cholesterolu w żółci i chroni przed powstawaniem kamieni żółciowych. To, co kiedyś było przyczyną, dziś jest poniekąd lekarstwem.
Szynka serrano na zmęczenie…Jednym ze składników sandwicha jest szynka serrano. Powstaje z udźca wieprzowego w tradycyjnym procesie suszenia w specyficznym klimacie. W Hiszpanii można spotkać różne rodzaje szynki w zależności od długości czasu dojrzewania np; bodega dojrzewa 9-12 miesięcy, reserva 12-15, a gran reserva ponad 15. Zjedzenie od czasu do czasu 2-3 plasterków jamón serrano wpływa korzystnie na sprawność. Wykazano, że zawartość składników, głównie witamin B1, B6, fosforu, żelaza, cynku i potasu opóźnia pojawienie się zmęczenia u sportowców.
You must belogged in to post a comment.