RYBA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ…

RYBA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ…

RYBA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ… 300 450 FitNow - treningi personalne


Składniki na 1 porcje:

  • Łosoś filet bez skóry 150g,
  • Cytryna ½ x sztuka,
  • Cukier 2 x łyżeczka,
  • Sól morska,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Oliwa z oliwek 10g,
  • Żurawina suszona 30g,
  • Sok z cytryny.

Sposób przygotowania:
1. Łososia umyć i osuszyć, a następnie natrzeć solą morską, pieprzem, cukrem (ok 1 łyżeczka) i startą skórką z cytryny.
2. Odczekać około 30 minut aż ryba się zamarynuje.
3. Do małego rondelka wlać około 50ml wody, a następnie dodać żurawinę, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę cukru i gotować przez około 10 minut.
4. Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć w nim łososia (można otrzepać rybę z nadmiaru marynaty).
5. Piec przez 20 minut w temp. 160ºC.
6. Upieczonego łososia podawać z sosem z żurawiny.

Wartość odżywcza;
Wartość energetyczna: 529kcal
Białko: 30g,
Tłuszcz: 30g,
Węglowodany: 43g.

Uwagi;
Może dla niektórych łosoś nie jest idealną rybą na Wigilię, ale z drugiej strony może się nią stać. Mało kto ma czas, by oprawić, obrać i przygotować rybę. Ja osobiście tego nie lubię i cenię sobie wygodę, ale zawsze staram się dokonywać zdrowych wyborów. Poza tym, nie jestem fanem słodkowodnych karpi, które mają mniej zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 w porównaniu do ryb morskich.