RYBA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ…

Łosoś z pieca w sosie żurawinowym...

wtorek, 15 Grudzień 2015

Nie przygotowujesz ryb, bo wydaje Ci się to zbyt czasochłonne? Nic bardziej mylnego. Koniecznie wypróbuj łososia z cytrynową nutą z sosem z żurawiny. Warto raz w tygodniu poświęcić chwilę na przygotowanie ryby z uwagi na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Te „zdrowe” tłuszcze przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, co zostało potwierdzone w badaniach naukowych...

Kwasy omega 3… Do właściwości prozdrowotnych kwasów omega 3 można zaliczyć:

  • Działanie antynowotworowe,
  • Spowolnienie starzenie się komórek,
  • Obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi,
  • Działanie przeciwzapalne,
  • Działanie ochronne na stawy.

Dodatkowo warto podkreślić, że kwasy Omega 3 mają korzystny wpływ na hamowanie tzw. „zakwasów” po treningu. Korzystnie wpływają na regenerację tkanki mięśniowej u osób podejmujących treningi siłowe. Podanie łososia z sosem z żurawiny nie jest bez znaczenia. Owoc ten to bogactwo witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten) i błonnika. Flawonoidy zawarte w żurawinie działają ochronnie na układ krążenia zapobiegając zawałowi serca i rozwojowi miażdżycy.

Cytryna; Wszyscy powinni zajadać się cytryną. Wiadomo, że ten kwaśny cytrus ma dużo witaminy C, ale warto zwrócić uwagę na bogactwo polifenoli. Jednym z nich jest rutyna, która wzmacnia ściany układu krwionośnego, zapobiegając powstawaniu siniaków, krwawieniu dziąseł i pękaniu naczyń. Należy do grupy flawonoidów, które są barwnikami, przeciwutleniaczami, a także stanowią naturalną ochronę roślin przed owadami i grzybami. Oprócz wzmacniania, uelastycznia ściany układu krwionośnego, zapobiegając powstawaniu obrzęków i opuchnięć, a nawet żylaków. Co ciekawe, rutyna ma właściwości przeciwalergiczne. Blokuje syntezę histaminy odpowiedzialną za reakcję alergiczną. Takie działanie może zostać wzmocnione dzięki witaminie D pochodzącej z łososia. Badania pokazały, że panie spożywające witaminę D i rutynę w odpowiednich ilościach o 40 % rzadziej rodziły dzieci z astmą i alergiami.