Kwasy omega 3… Do właściwości prozdrowotnych kwasów omega 3 można zaliczyć:
- Działanie antynowotworowe,
- Spowolnienie starzenie się komórek,
- Obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi,
- Działanie przeciwzapalne,
- Działanie ochronne na stawy.
Dodatkowo warto podkreślić, że kwasy Omega 3 mają korzystny wpływ na hamowanie tzw. „zakwasów” po treningu. Korzystnie wpływają na regenerację tkanki mięśniowej u osób podejmujących treningi siłowe. Podanie łososia z sosem z żurawiny nie jest bez znaczenia. Owoc ten to bogactwo witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten) i błonnika. Flawonoidy zawarte w żurawinie działają ochronnie na układ krążenia zapobiegając zawałowi serca i rozwojowi miażdżycy.
Cytryna; Wszyscy powinni zajadać się cytryną. Wiadomo, że ten kwaśny cytrus ma dużo witaminy C, ale warto zwrócić uwagę na bogactwo polifenoli. Jednym z nich jest rutyna, która wzmacnia ściany układu krwionośnego, zapobiegając powstawaniu siniaków, krwawieniu dziąseł i pękaniu naczyń. Należy do grupy flawonoidów, które są barwnikami, przeciwutleniaczami, a także stanowią naturalną ochronę roślin przed owadami i grzybami. Oprócz wzmacniania, uelastycznia ściany układu krwionośnego, zapobiegając powstawaniu obrzęków i opuchnięć, a nawet żylaków. Co ciekawe, rutyna ma właściwości przeciwalergiczne. Blokuje syntezę histaminy odpowiedzialną za reakcję alergiczną. Takie działanie może zostać wzmocnione dzięki witaminie D pochodzącej z łososia. Badania pokazały, że panie spożywające witaminę D i rutynę w odpowiednich ilościach o 40 % rzadziej rodziły dzieci z astmą i alergiami.
You must belogged in to post a comment.