Najlepszą dietą jest ta, oparta o produkty występujące w danym klimacie. Po pierwsze w Polsce nie stosuje się aż tak wielu ulepszaczy podczas uprawy warzyw i owoców, po drugie rosną tam gdzie my żyjemy i spełniają nasze potrzeby. Analogicznie, owoce cytrusowe są soczyste i orzeźwiające, bo rosną w ciepłych, Śródziemnomorskich krajach i tym mają kusić tam mieszkających ludzi. Po trzecie nie trzeba ich transportować setki, czy tysiące kilometrów, dlatego nie stosuje się różnych substancji utrwalających, czy konserwujących (np. banany są pokrywane chemikaliami, by nie zepsuły się podczas transportu). Rodzime owoce i warzywa są zdrowsze, odpowiednio dostosowane do potrzeb naszego organizmu…
Gruszka ideałem? Gruszka nie jest ideałem kobiecej sylwetki, ale jest niemalże idealnym owocem. Zawiera mnóstwo potasu, potrzebnego przy problemach z nadciśnieniem czy nierówną pracą serca. Inne składniki mineralne jak fosfor, wapń, magnez, miedź czy żelazo pomagają zachować zdrowie. Na szczególną uwagę zasługuje bor. Rzadko mówi się o tym pierwiastku, ale pobudza on komórki mózgu do wytężonej pracy, usprawniając myślenie i poprawiając koncentrację. To szczególnie ważne podczas zimy, gdy ciężko znosimy krótkie i chłodne dni. Oprócz tego bor bierze udział w kontrolowaniu gospodarki wapniowej. Wpływa na transport wapnia w organiźmie i zapobiega jego ubytkom w kościach. Pośrednio poprawia mineralizację kości i może chronić przed osteoporozą. Dlatego gruszki powinny jeść małe dzieci, starsi i właściwie wszyscy. Wbrew powszechnemu przekonaniu gruszka nie jest ciężkostrawna, a starta na tarce o drobnych oczkach nadaje się nawet dla najmłodszych.
Połączenie gruszek z pozostałymi składnikami spowoduje, że całość się uzupełni i dostarczy kompletnego zestawu witamin i minerałów. Z naturalnych źródeł łatwo się wchłaniają i nie będziesz potrzebować kompleksowych suplementów.
You must belogged in to post a comment.