PROTEINOWE MASŁO ORZECHOWE…

PROTEINOWE MASŁO ORZECHOWE…

PROTEINOWE MASŁO ORZECHOWE… 1550 650 FitNow - studio treningów

Wpływ orzeszków ziemnych na cholesterol… Orzechy ziemne to w rzeczywistości nasiona rośliny należącej do rodziny bobowatych. Są kuzynami fasoli, grochu i innych strączków. Charakteryzują je specyficzne owoce – strąki. Po przekwitnięciu szypułki kwiatów wydłużają się i kierują ku ziemi, wpychając w nią strąk z nasionami. Tam dojrzewają orzeszki i stąd pochodzi ich nazwa. Kiedyś były przysmakiem Indian na terenie obecnej Brazylii, a w Polsce zdobywają swoich fanów od XX wieku. I słusznie, bo naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie orzechów arachidowych powoduje obniżenie cholesterolu i frakcji LDL we krwi, jeśli ich poziom był za wysoki. Co ciekawe, obróbka fistaszków nie miała żadnego wpływu na ich działanie. Jedzenie surowych, prażonych czy w formie masła orzechowego nie ma znaczenia w pozytywnym działaniu na nasz cholesterol, a jego poziom spada do normy. Dlatego przygotuj składniki i uzbrój się w odrobinę cierpliwości, by zmiksować orzeszki blenderem na gładką masę.

Alergia… Należy pamietać, że orzechy arachidowe mogą wywoływać reakcje alergiczne i w niektórych przypadkach kończące się nawet wstrząsem anafilaktycznym. Uczulają przede wszystkim białka znajdujące się w nasionach, głównie albuminy. Nie ma dokładnych danych o ilości alergików, ale podejrzewa się, że co 10 atopik może być nadwrażliwy na orzeszki ziemne. Jeśli nie jesteście pewni produktów, które was alergizują, powinniście ostrożnie wprowadzać orzeszki do diety.