PROTEINOWE MASŁO ORZECHOWE…

Dobre dla wszystkich...

środa, 27 Marzec 2019

Składniki:

  • ½ szklanki niesłodzonego mleka sojowego (lub innego dowolnego mleka)
  • 1 miarka białka serwatkowego np. waniliowego (opcjonalnie sojowego)
  • ½ szklanki masła orzechowego (najlepiej własnej roboty, bez dodatku cukru i oleju)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (ksylitolu lub innej substancji słodzącej; można użyć mniej)

Sposób przygotowania:

  • W małej misce rozpuść białko i cukier w ¼ szklanki mleka.
  • W drugiej misce połącz pozostałe mleko ( ¼ szklanki) z masłem orzechowym.
  • Dodaj do masy orzechowej zawartość mniejszej miski, wymieszaj na gładką masę i przełóż do czystego słoiczka.
  • Przechowuj w lodówce.

Wartości odżywcze całości:
Wartość kaloryczna: 693,1 kcal
Białka: 53,4 g
Tłuszcze: 42,6 g
Węglowodany: 326 g

Uwagi:
Zamiast gotowego masła orzechowego możesz użyć niesolonych orzechów ziemnych, które uprzednio musisz zmiksować blenderem na w miarę jednolitą konsystencję. Nie musisz robić idealnej papki. W przypadku orzeszków ziemnych grubsze, lekko chrupiące masło jest lepsze. Większe kawałki fistaszków, dzięki błonnikowi działają jak miotełka w jelitach.