Płatki owsiane… Pełne węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają twojemu mózgowi stabilne źródło glukozy. Płatki owsiane zawierają również błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej i jest korzystny w procesie regulacji poziomu cukru we krwi oraz procesach trawiennych.
Płatki owsiane mają również znaczący wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca (w skrócie CHD), która jest jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci.
Banany…Banany, mimo że przez wielu eliminowane z diety ze względu na zawartość kalorii i węglowodanów powinny znaleźć się w jadłospisie każdej aktywnej osoby. Jednym z atrybutów tych żółtych owoców jest wysoka zawartość potasu i odrobina sodu. Te dwa pierwiastki są odpowiedzialne na prawidłowe nawodnienie organizmu, a wraz z potem w czasie treningów po prostu je tracimy. O ile sód jest łatwo dostarczyć przyprawiając posiłek szczyptą soli, to potas najłatwiej uzupełniać z pokarmu. Dlatego banan to dobre rozwiązanie, jeśli czeka Was ciężki trening. Poza tym, banany praktycznie nikogo nie uczulają i można je bezpiecznie jeść.
Miód…Miód od wieków wykorzystywany jest do słodzenia i już Starożytni znali jego lecznicze właściwości. Miód działa antybakteryjnie, dlatego do dziś często jest wykorzystywany w lekach na przeziębienia. Warto zwrócić uwagę, że miód wzmacnia serce dzięki zawartej w nim acetylocholinie. Ta substancja wpływa na czynności związane z odpoczynkiem i regeneracją, uspokaja oddech i serce pracuje spokojniej. W konsekwencji, organizm jest zrelaksowany i poprawia się praca układu pokarmowego.
You must belogged in to post a comment.