Sposób przygotowania:
Podpłomyki:
1. W dużej misce wymieszać mleko, wodę, cukier i drożdże i odstawić na 5 minut.
2. Dodać mąkę i sól, a następnie mieszać 5 minut.
3. Gdy ciasto będzie gęste przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
4. W małej misce rozpuścić proszek do pieczenia i sodę w 2 łyżkach wrzącej wody.
5. Od razu dodać do ciasta i szybko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić na 15 minut.
6. Przygotować dużą patelnię i posmarować ją oliwą.
7. Gdy oliwa będzie gorąca wylać ciasto i podgrzewać, aż powierzchnia podpłomyka będzie sucha (podpłomyki podsmażać z obu stron).
8. Zdjąć z ognia i położyć na kartce papieru.
9. Podpłomyki podawać na gorąco lub odgrzać przed podaniem np. w tosterze.
Przygotowanie farszu:
1. Khaki i marakuję obrać i pokroić na kawałki, dodać sok z cytryny i wymieszać.
2. Z białek ubić pianę, a żółtka utrzeć z cukrem.
3. Masło rozpuścić i dodać do masy z jajek.
4. W osobnej misce wymieszać teraz wszystkie składniki na farsz ( twaróg, przygotowane khaki z marakują i jajka).
5. Włożyć do formy do pieczenia i piec 15minut 180 stopni.
6. Farsz schłodzić.
Kruszonka:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Na blachę wysypać posiekane orzechy i piec, aż lekko zbrązowieją.
3. W małej miseczce wymieszać posiekane orzechy laskowe, cukier puder i mąkę.
4. Dodać masło, podpieczone orzechy i wymieszać palcami.
5. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut w 180 stopniach.
6. Wyjąć z pieca odstawić do wystygnięcia, a następnie pokruszyć na różnej wielkości kawałki.
7. Gorący podpłomyk posmarować przygotowanym wcześniej twarożkiem, położyć na nim pokrojone truskawki i posypać kruszonką z orzechów laskowych.
8. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcj:
Energia: 402,8kcal,
Białko: 10,4g,
Tłuszcz: 19,5g,
Węglowodany: 47g,
You must belogged in to post a comment.