Składniki na 1 porcję:
- Cukinia 200g
- Migdały płatki 20g
- Jajko 1 sztuka
- Orzechy włoskie siekane 50g
- Płatki owsiane 30g
- Ciecierzyca z puszki 40g
- Pomidory suszone 40g
- Ser feta 30g
- Szpinak świeże liście (garść)
- Pieprz , sól, ostra papryka, chili.
- pita 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 1-1,5cm.
2. Orzechy, płatki owsiane i migdałowe posiekać na bardzo drobne kawałeczki i wymieszać ze sobą.
3. Rozbić jajko i rozkłócić widelcem.
4. Plastry cukinii przyprawić solą morską, pieprzem i ostrą papryką.
5. Cukinię zanurzyć w jajku, a następnie opanierować przygotowaną mieszanką z orzechów migdałów i płatków.
6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry cukinii i piec przez około 20 minut w 160ºC (piec aż do uzyskania złocistego koloru).
7. Pitę przekroić i wypełnić upieczoną cukinią, ciecierzycą, szpinakiem, posiekanymi suszonymi pomidorami i rozkruszonym serem feta.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 470kcal
Białko: 13g
Węglowodany: 32g
Tłuszcz: 39g
You must belogged in to post a comment.