Królowa dań dietetycznych – cukinia…Cukinia (czyli kabaczek) jest łagodnym i lekkostrawnym warzywem. Dzięki zawartości potasu o charakterze zasadowym pomaga odkwasić organizm. Dlatego osoby na dietach wysokobiałkowych często powinni sięgać po to warzywo, tym bardziej, że nie zaburzy to ich diety. W 100 g cukinii znajduje się jedynie 13 kcal. Warto podkreślić, że kabaczki nie wchłaniają szkodliwych substancji ze środowiska. Jeśli zależy Wam na stosowaniu zdrowych produktów, cukinia powinna znaleźć się w czołówce. Jest całkowicie wolna od metali ciężkich, czy szkodliwych związków azotu…
Orzechy…Dobór panierki do naszej cukini nie jest przypadkowy. Orzechy włoskie to bogactwo fosforu, cynku, kwasu foliowego, błonnika oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nie sposób nie wspomnieć także o argininie zawartej w orzechach włoskich, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego oraz jest niezbędna dla wszystkich prowadzących aktywny tryb życia i czynnie uprawiających sport. Arginina przyspiesza regeneracje po wysiłku fizycznym oraz wspomaga syntezę włókien mięśniowych i stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu.
Ciecierzyca…Ciecierzyca jest niskokaloryczna, dlatego stanowi świetny element diety nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich pragnących stracić zbędne kilogramy. W 100g ugotowanych nasion znajduje się zaledwie 164kcal. Ponadto ciecierzyca jest dobrym źródłem cynku, magnezu, fosforu i potasu. Z uwagi na dużą zawartość błonnika wywiera także korzystny wpływ na przewód pokarmowy.
Proponowana pita z cukinią i ciecierzycą to świetna opcja dla wegetarian oraz wszystkich tych, którzy nie przepadają za mięsem.
You must belogged in to post a comment.