PIECZONY ŁOSOŚ Z POMIDORAMI…

PIECZONY ŁOSOŚ Z POMIDORAMI…

PIECZONY ŁOSOŚ Z POMIDORAMI… 300 479 FitNow - studio treningów


Składniki na 4 porcje:

  • 4 porcje fileta z łososia / około 150g porcja
  • 4 średnie pomidory/ lub pomidorki koktajlowe
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj naczynie do zapiekanek lub drewnianą deskę.
  • Przekrój pomidory na pół, posiekaj czosnek w plasterki.
  • Umieść oprószonego papryką łososia i połówki pomidorów w naczyniu lub na desce.
  • Skrop wszystko oliwą, przypraw solą, pieprzem, a na łososiu połóż plasterki czosnku i po 2 gałązki tymianku.
  • Wstaw do piekarnika na 10-15 minut, dopóki łosoś nie będzie gotowy.
  • Gotową rybę skrop cytryną, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 231,9 kcal
Białka: 20,7 g
Tłuszcze: 14,6 g
Węglowodany: 6,6 g

Uwagi:
Rybę można przykryć folią przed lub w trakcie pieczenia. W ten sposób łosoś bedzie mniej spieczony i delikatniejszy.