Składniki na 4 porcje:
- 4 porcje fileta z łososia / około 150g porcja
- 4 średnie pomidory/ lub pomidorki koktajlowe
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 8 gałązek świeżego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- Przygotuj naczynie do zapiekanek lub drewnianą deskę.
- Przekrój pomidory na pół, posiekaj czosnek w plasterki.
- Umieść oprószonego papryką łososia i połówki pomidorów w naczyniu lub na desce.
- Skrop wszystko oliwą, przypraw solą, pieprzem, a na łososiu połóż plasterki czosnku i po 2 gałązki tymianku.
- Wstaw do piekarnika na 10-15 minut, dopóki łosoś nie będzie gotowy.
- Gotową rybę skrop cytryną, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 231,9 kcal
Białka: 20,7 g
Tłuszcze: 14,6 g
Węglowodany: 6,6 g
Uwagi:
Rybę można przykryć folią przed lub w trakcie pieczenia. W ten sposób łosoś bedzie mniej spieczony i delikatniejszy.
You must belogged in to post a comment.