PIECZONY KURCZAK Z ZIOŁAMI…

PIECZONY KURCZAK Z ZIOŁAMI…

PIECZONY KURCZAK Z ZIOŁAMI… 300 449 FitNow - treningi personalne

Składniki:

  • 1 kurczak (bez podrobów) ok 1,7 kg
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz
  • 2 średnie marchewki

Farsz:

  • 2/3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 garść natki pietruszki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Przygotuj farsz:

  • Ugotuj na sypko kaszę gryczaną (opcjonalnie ugotuj i odsącz).
  • Pokrój cebulkę w kostkę i zeszklij ją na oliwie.
  • Posiekaj drobno pietruszkę i wymieszaj z cebulką i kaszą.
  • Dopraw farsz solą i pieprzem.

Kurczak:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Dokładnie wyczyść, umyj i osusz kurczaka.
  • Posmaruj całego kurczaka oliwą i natrzyj go majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Odstaw kurczaka na 20 minut.
  • Nafaszeruj kurczaka, a otwór zepnij wykałaczkami lub zszyj naturalnym sznureczkiem.
  • Obierz marchewki i pokrój je na plasterki grubość 5 mm.
  • Ułóż marchewki na dnie dużego naczynia żaroodpornego.
  • Połóż kurczaka na marchewkach grzbietem do góry i wlej do naczynia 1/3 szklanki wody.
  • Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz 45 minut.
  • Wyciągnij kurczaka, przekręć go i połóż piersiami do góry, dolej 1/3 szklanki wody.
  • Ponownie wstaw do piekarnika na 45 minut.
  • Wyciągnij gotowego kurczaka i odstaw na 10 minut.
  • Pokrój kurczaka na części i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!

Wartości odżywcze całego kurczaka (bez marchewek):
Wartość kaloryczna: 3073,2 kcal
Białka: 232,4 g
Tłuszcze: 199,6 g
Węglowodany: 98,2 5 g

Uwagi:
Kurczak będzie bardziej soczysty, jeśli w drugiej połowie pieczenia będzie co jakiś czas polewany powstałym sosem.