PIECZONY KURCZAK Z ZIOŁAMI…

Prosty przepis na niedzielny obiad...

sobota, 24 Październik 2015

Pieczony kurczak wygląda imponująco, ale wydaje się być trudny do przygotowania. W rzeczywistości nie wymaga wiele pracy i możne stać się głównym daniem podczas obiadu z bliskim. Poza tym, pozostałe kawałki kurczaka można zjeść na zimno podczas lunchu.

Łatwy kurczak…Kurczak to pewnie rodzaj mięsa, które często pojawia się na waszych talerzach. Ma wiele plusów. Jest wszechstronny, pasuje do wielu dań, jest łatwy i szybki w przygotowaniu, poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Oprócz praktycznych cech, kurczaka charakteryzuje duża zawartość białka i stosunkowo niskie stężenie tłuszczu. W drobiu znajduje się wiele minerałów, dzięki którym organizm zachowuje równowagę i zdrowie.

Kasza gryczana…W ostatnim czasie kasze przeżywają swój renesans i coraz częściej wypierają ziemniaki. Kasza gryczana zalicza się do grona najzdrowszych kasz. Zawiera mnóstwo witamin, makro- i mikroelementów. Witaminy z grupy B dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają koncentrację i zdolności logicznego myślenia. Warto zwrócić uwagę na białko w gryce. Czysta kasza gryczana (niezanieczyszczona innymi zbożami) jest pozbawiona glutenu i może stać się bezpiecznym elementem diety dla osób eliminujących gluten i chorych na celiakię.

Zapomniany majeranek…Tak jak kasze, zioła przeżywają swoje drugie życie. Pachnące, zielone listki były używane przez nasze prababki w kuchni i w leczeniu. Nie bez powodu tradycyjny żurek z boczkiem doprawia się właśnie majerankiem. Zawarte w majeranku substancje poprawiają pracę układu pokarmowego, stymulują wydzielanie soków żołądkowych i zapobiegają niestrawności. Majerankiem można przyprawiać dania z roślin strączkowych, bo łagodzi wzdęcia i zmniejsza gazy. Majeranek dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym pomaga na przeziębienia, a nawet opryszczkę.

Zwyczajna pietruszka…Natka pietruszki przez swoją stałą obecność w polskiej kuchni nie przyciąga naszej uwagi tak bardzo jak inne orientalne przyprawy. Powszechnie wiadomo, że natka zawiera bardzo dużo witaminy C, ale pomija się jej inne zalety. Pietruszka bardzo dobrze działa na układ wydalniczy. Poprawia filtrowanie moczu w nerkach, nie pozwala na osadzanie się bakterii w cewce i pęcherzu, oraz działa rozkurczowo. Intensywne treningi i powstające podczas nich odwodnienie może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Jeśli obawiacie się, że może Was to dotyczyć, używajcie profilaktycznie natki. Moczopędne działanie pietruszki zmniejsza obrzęki i uczucie nabrzmienia.