PEŁNOZIARNISTA TORTILLA…

PEŁNOZIARNISTA TORTILLA…

PEŁNOZIARNISTA TORTILLA… 300 447 admin

Zdrowa wersja…Tortille w kuchni hiszpańskiej przypominają bardziej nasze omlety z warzywami, ale w kuchni meksykańskiej to cienkie, kukurydziane lub pszenne placki. Pierwotne ciasto było wyrabiane z mąki kukurydzianej i wody, a z czasem zaczęto wykorzystywać również pszenicę. Na całym świecie wrapy z tortilli są powszechne i można je spotkać w rodzimym Meksyku, a także Singapurze, Norwegii czy Turcji.

U nas kojarzy się raczej z daniami typu fast-food, mocno przetworzonymi produktami, które eliminujemy z diety przez ilość dodatków i białej mąki. Jednak domowa, samodzielnie przygotowana tortilla z pełnoziarnistej mąki to już coś innego. Ilość poszczególnych składników jest pod kontrolą, ich jakość jest jak najlepsza i ma się pewność, że nic zbędnego tam nie dołożono.

Główny składnik – mąka… Wiele osób rezygnuje ze stosowania mąki, bo boi się o linię, wagę, rzeźbę. Węglowodany złożone zawarte w mące pełnoziarnistej są potrzebne do zdrowego funkcjonowania. Wysoka zawartość błonnika, bo aż 8,9 g w 100 g, dba o prawidłową pracę układu pokarmowego i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Niezbędne składniki mineralne jak magnez, żelazo, cynk, czy mangan pomagają utrzymać równowagę w organiźmie.
Może się wydawać, że przygotowanie domowej tortilli to czasochłonne zajęcie, ale przygotowuje się zawsze większe porcje, by starczyło na kilka posiłków. Dużą role odgrywa wprawa i praktyka, poza tym wałkowanie można uznać za dodatkowy ruch.