Przez wiele lat czerwone mięso było obwiniane o przyczyny wielu schorzeń układu krwionośnego. Dziś wiemy, że część z chorób powstaje w bardziej skomplikowany sposób, a wołowina w odpowiednich ilościach jest zdrowa. Na lepsze parametry czerwonego mięsa ma również wpływ coraz doskonalsza hodowla bydła. Wiele gospodarstw dba o jakość mięsa, a spełniając zalecane wymogi mogą uzyskać certyfikaty jakości, więc wołowina jest coraz zdrowsza. Kiedyś uważano, że czerwone mięso to ogromna porcja cholesterolu, ale według dzisiejszych parametrów 100 g wołowiny dobrej jakości zawiera około 59mg cholesterolu, a drób 58mg – różnica jest więc żadna. W ciągu ostatnich 30 lat średnia zawartość tłuszczu w wołowinie spadła o 20%. W czerwonym mięsie znajduje się wiele substancji wspomagających organizm takich jak L-karnityna, Cla, żelazo etc., które prawdopodobnie znasz ze składu suplementów dostępnych w sklepach lub aptekach.
L-karnitynaBierze udział w metaboliźmie lipidów. Stymulując przemiany kwasów tłuszczowych powoduje wzrost wykorzystania ich jako źródło energii o 70%. Bywa pomocna podczas diet redukcyjnych, bo może zahamować powstawanie tkanki tłuszczowej. Zapewnia redukcję kwasu mlekowego, polepszając tolerancję na wysiłek i przyspieszając regenerację. Ludzki organizm syntetyzuje L-karnitynę w ilości około 1,2 µmoli/kg masy ciała w ciągu doby, ale jest to niewystarczająca ilość, szczególnie przy dużym wysiłku fizycznym. W 100g wołowiny znajduje się około 102mg całkowitej i około 78mg wolnej L-karnityny. Ogromnym plusem naturalnej L-karnityny jest brak możliwości przyjęcia zbyt dużej dawki, dodatkowo jest w pełni naturalna i nie łykamy extra chemii.
CynkNiezbędny dla układu immunologicznego, by utrzymać optymalne zdrowie. Dodatkowo odpowiada za syntezę białek, wzrost i różnicowanie komórek, odczuwanie smaku i stan włosów czy skóry. Pierwiastek ten ma ogromne znaczenie podczas produkcji testosteronu. Wykazano, że u mężczyzn dieta uboga w cynk powodowała prawie czterokrotne obniżenie poziomu tego hormonu we krwi, a dieta bogat w cynk u panów po 60 roku życia zwiększyła poziom testosteronu dwukrotnie. Cynk znajduje się w wielu produktach, ale błonnik upośledza jego wchłanianie, za to białko powoduje, że jest łatwiej przyswajalny, dlatego kawałek wołowiny jest dobrym źródłem cynku, a jest go w 100g mięsa aż 2,5mg (drób 0,5mg). Czerwone mięso jest więc idealne, jeśli panowie chcą dłużej zachować młodość, męskość i witalność…
You must belogged in to post a comment.