OWOCOWA ROZPUSTA…

OWOCOWA ROZPUSTA…

OWOCOWA ROZPUSTA… 300 450 FitNow - treningi personalne


Składniki na 3 porcje:
Cytrynowo – pomarańczowa ricotta:

  • Ricotta 60g,
  • Skórka pomarańczowa ¼ x łyżeczka,
  • Sok z cytryny kilka kropel,
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny,
  • Cukier ½ x łyżeczka,

Bułeczki:

  • Mąka pszenna typ 550 1 x szklanka,
  • Drożdże 50g,
  • Cukier 30g (3 x łyżka),
  • Cukier waniliowy 10g,
  • Sól ½ x łyżeczka,
  • Mleko (schłodzone) ½ x szklanka,
  • Stopione masło 50g,

Farsz:

  • Cytrynowa ricotta (przygotowana wcześniej),
  • Marmolada pomarańczowa 10g,
  • Maliny/Jagody 10 x sztuka,
  • Jerzyny 10 x sztuka,
  • Posiekane pistacje 20g,
  • Jogurt naturalny 50g,
  • Świeże listki mięty 3 x sztuka,

Sposób przygotowania:

Cytrynowa ricotta:
Ricottę wymieszać ze skórką pomarańczową i cytrynową oraz z sokiem z cytryny i cukrem.
Bułeczki:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wyrabiać ręcznie około 5 minut.
3. Po wyrobieniu ciasta, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
4. Po tym procesie ciasto wyłożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić rękami, aż jego struktura będzie jednolita i gładka.
5. Z tak przygotowanego ciasta uformować niewielkie płaskie bułeczki, posmarować je po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
6. Bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Farsz:
1. Owoce umyć i osuszyć, a następnie wymieszać z cytrynową ricottą, jogurtem, świeżą miętą, marmoladą i pistacjami.
2. Tak przygotowanym farszem wypełnić przekrojone na pół bułeczki.
3. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 326kcal,
Białko: 10,7g,
Tłuszcz: 4,7g,
Węglowodany: 61,1g