JEŻYNY…Jeżyny są znane nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale przede wszystkim dzięki posiadanym właściwościom prozdrowotnym. Są owocami niskokalorycznymi (garść świeżych jeżyn zawiera około 46kcal i aż 4,7g błonnika). Dzięki wysokiej zawartości błonnika, jeżyny korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego i ograniczają wchłanianie cholesterolu z układu trawiennego do krwi. Powinny zatem często gościć w jadłospisie osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ze względu na sporą zawartość antyoksydantów, jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) która zawiera spis produktów żywnościowych, wspomagających usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu. Jednym z głównych przeciwutleniaczy obecnych w jeżynach są antocyjany, które wykazują działanie antynowotworowe.
Latem świeże owoce smakują najlepiej. Nawet jeśli jesteś „na diecie” i dbasz o linię nie musisz rezygnować ze spożywania owoców. Bułeczki z jeżynami i malinami idealnie sprawdzą się jako deser w i słodka przekąska dla osób aktywnych. Polecane przez nas bułeczki z owocami poza witaminami i antyoksydantami, dostarczy Ci również sporej ilości białka!
Jeżeli chcesz dodatkowo zredukować kaloryczność tego dania zamiast ricotty, użyj chudego serka twarogowego.
- 1
- 2
You must belogged in to post a comment.