OBŁEDNE ŚNIADANIE…

Ciasto szpinakowo–pieczarkowe...

sobota, 16 Kwiecień 2016

Na pewno nachodzi Was czasem ochota na wykwintne śniadanie... Pięknie i elegancko podane, a zarazem zdrowe i z watościowych składników... Ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu... Wygląda jak ciasto, smakuje obłędnie i można je zjeść bez wyrzutów sumienia...   

Jogurt naturalny…Jogurt naturalny jest dobrym źródłem wapnia, który oczywiście wpływa na stan kości i zębów, ale także jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni oraz reguluje ich kurczliwość. Jogurt ochroni cię również przed infekcjami. Obecne w jogurtach naturalnych żywe kultury bakterii wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelit, hamują namnażanie szkodliwych bakterii oraz wspomagają odporność.

Pieczarki..Pieczarki mają mało kalorii, mało białka i według większości znikome ilości witamin i minerałów. Wbrew pozorom warto jednak dodawać pieczarki do swoich posiłków. Nie tylko stanowią aromatyczny dodatek, ale przez wysoką zawartość wody (80-90%) skutecznie zwiększają objętość posiłku nieznacznie podnosząc kaloryczność. Pieczarki to także jedno z najlepszych źródeł witaminy D. Witamina D jest wytwarzana w naszej skórze, ale zimą, gdy zmuszeni jesteśmy chodzić w ciepłych ubraniach, a większość dnia i tak spędzamy w budynkach nie jesteśmy w stanie jej wytworzyć. Warto wtedy sięgnąć właśnie po pieczarki.

Cheddar…Cheddar to rodzaj sera angielskiego produkowanego z mleka krowiego. Ser ten zaliczany jest do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych. Zawiera ok. 25% tłuszczu i cechuje go duża zawartość wapnia. Ma żółtopomarańczową barwę, smak ostry, lekko kwaskowy oraz orzechowy. Nadaje charakterystyczny smak potrawom i świetnie nadaje się do zapiekania…