Składniki na 18 muffinek:Suche:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej np. żytniej typ 2000
- ½ szklanki mąki typ 550
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej
- 4 łyżki zarodków pszennych
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
Mokre:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 małe banany
- 1 duże jajko
Dodatki:
- ¾ szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 garść daktyli
- 1 garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj formy na muffiny, wyłóż je papilotkami.
- W dużej misce połącz dwa rodzaje mąki, dodaj pozostałe suche składniki i wymieszaj.
- Rozgnieć banany i wymieszaj dokładnie z jogurtem i jajkiem w małej misce.
- Dodaj zawartość małej miski do dużej, wsyp dodatki i wymieszaj łyżką do uzyskania względnie jednolitej masy.
- Nałóż porcje ciasta do papilotek i wstaw do piekarnika.
- Piecz 20-25 minut, przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy muffinki sa gotowe.
- Wyciągnij, przestudź przez 5 minut na kratce, smacznego!
Wartości odżywcze 1 muffiny:
Wartość kaloryczna: 134,8 kcal
Białka: 4 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 26 g
Uwagi:
Jedna muffinka i szklanka mleka to idealny pomysł na zbilansowany posiłek. Pozostałe muffinki należy przykryć lnianą ściereczką i przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni. Dobrym pomysłem jest ich zamrożenie (maksymalnie do 2 miesięcy) i odgrzanie przed zjedzeniem.
You must belogged in to post a comment.