MUFFINKI MORNING GLORY…

MUFFINKI MORNING GLORY…

MUFFINKI MORNING GLORY… 1550 650 FitNow - studio treningów

Składniki na 18 muffinek:Suche:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej np. żytniej typ 2000
  • ½ szklanki mąki typ 550
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej
  • 4 łyżki zarodków pszennych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli

Mokre:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 małe banany
  • 1 duże jajko

Dodatki:

  • ¾ szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 garść daktyli
  • 1 garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj formy na muffiny, wyłóż je papilotkami.
  • W dużej misce połącz dwa rodzaje mąki, dodaj pozostałe suche składniki i wymieszaj.
  • Rozgnieć banany i wymieszaj dokładnie z jogurtem i jajkiem w małej misce.
  • Dodaj zawartość małej miski do dużej, wsyp dodatki i wymieszaj łyżką do uzyskania względnie jednolitej masy.
  • Nałóż porcje ciasta do papilotek i wstaw do piekarnika.
  • Piecz 20-25 minut, przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy muffinki sa gotowe.
  • Wyciągnij, przestudź przez 5 minut na kratce, smacznego!

Wartości odżywcze 1 muffiny:

Wartość kaloryczna: 134,8 kcal
Białka: 4 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 26 g

Uwagi:
Jedna muffinka i szklanka mleka to idealny pomysł na zbilansowany posiłek. Pozostałe muffinki należy przykryć lnianą ściereczką i przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni. Dobrym pomysłem jest ich zamrożenie (maksymalnie do 2 miesięcy) i odgrzanie przed zjedzeniem.