MODNY BURGER…

Wegetariański burger z tofu i komosą ryżową...

sobota, 25 Marzec 2017


Składniki na 2 burgery:

  • Bułki na burgery z ziarnami 2 x sztuka,
  • Komosa ryżowa ugotowana (1 x szklanka),
  • Marchew 1 x sztuka,
  • Jajko 1 x sztuka,
  • Cebula ½ x sztuka,
  • Mąka pełnoziarnista 20g (2 x łyżka),
  • Pieprz, sól morska, papryka ostra,
  • Pomidor 1 x sztuka,
  • Świeża mięta,
  • Oliwa z oliwek 25g,
  • Musztarda 5g (1 x łyżeczka),
  • Tofu 80g,
  • Zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:
1. Cebulę zeszklić na łyżeczce oliwy z oliwek.
2. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkiem, mąką, pieprzem, solą morską i papryką ostrą.
3. Z otrzymanej masy uformować kotlety, a następnie ułożyć je na papierze do pieczenia i piec przez 15 minut w 190°C.
4. Tofu pokroić na plastry i podsmażyć na patelni grillowej.
5. Resztę oliwy wymieszać z musztardą, ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny.
6. Bułki przekroić i włożyć je na 5 minut do piekarnika.
7. Ułożyć na nich kotlety z komosy, tofu, plaster pomidora, kilka liści świeżego szpinaku i mięty.
8. Całość zalać sosem z oliwy i musztardy.
9. Smacznego!

Wartość odżywcza 1 burgera:
Energia: 586 kcal,
Białko: 22,5 kcal,
Tłuszcz: 23,5g,
Węglowodany: 72,6g.