MODNY BURGER…

MODNY BURGER…

MODNY BURGER… 300 447 FitNow - studio treningów

DOMOWY BURGER…Przygotowując burgera samodzielnie masz pewność co do jego składu i jakości produktów i sam decydujesz „co zjadasz”. Delikatny sos z oliwy z oliwek i musztardy to doskonały zamiennik tłustych sosów śmietanowych czy majonezowych.
Nasza dzisiejsza propozycja to wegetariańskie burgery z tofu i komosą ryżową. Takie burgery to bardzo dobry pomysł na lunch nie tylko dla wegetarian. W naszym burgerze znajduje się tylko 586kcal i aż 22,5g białka. Konkurencyjny hamburger z foodtracka to co najmniej 890kcal!
Burgery z tofu i komosą ryżową mogą być przygotowane również w wersji bezglutenowej. Aby uzyskać bezglutenowego burgera należy kupić bułki z mąki bezglutenowej lub upiec je samodzielnie. Do kotletów z komosy ryżowej, można dodać np. mąkę gryczaną…

Tofu…To produkt powstały w procesie koagulacji mleka sojowego dlatego często nazywane jest również „serkiem sojowym”. Tofu ma obecnie szerokie zastosowanie w kuchniach wielu krajów. Dzięki sporej zawartości pełnowartościowego białka stanowi dobry substytut mięsa w diecie wegetariańskiej. Tofu jest także bardzo dobrym źródłem potasu, magnezu, wapnia, żelaza i witaminy E. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, tofu pomaga zbijać cholesterol LDL oraz chroni układ krążenia przed rozwojem choroby miażdżycowej. Warto podkreślić, że tofu zawiera lecytynę – składnik wspomagający pamięć, dlatego korzystnie uzupełni dietę osób starszych. Tofu powinno zagościć w kuchni kobiet w okresie menopauzy, ze względu na zawartość fitoestrogenów – substancji „zachowujących się” jak kobiece hormony. Spożywanie tofu może łagodzić niekorzystne objawy związane z menopauzą.

Komosa ryżowa (quinoa)…Roślina ta w Ameryce Południowej znana jest jako ryż peruwiański. Komosa ryżowa jest niezwykle cennym składnikiem diety ze względu na sporą zawartość pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Quinoa w swoim składzie zawiera także saponiny – związki dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. Komosa ryżowa swoją wyjątkowość potwierdza poprzez zawartość flawonoidów – związków o działaniu antyoksydacyjnym. Należy podkreślić, że w innych gatunkach zbóż nie obserwuję się obecności tych związków. Ze względu na zawartość wszystkich aminokwasów egzogennych, komosa ryżowa to dobra opcja żywieniowa dla wegetarian i wegan.