LODY BRZOSKWINIOWE…

Deser pachnący latem...

środa, 14 Czerwiec 2017


Składniki na 12 porcji:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • ¼ szklanki miodu
  • 600g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

  • Obierz, usuń pestki i pokrój na kawałki brzoskwinie.
  • Rozdrobnij brzoskwinie za pomocą blendera.
  • Dodaj miód i jogurt do owoców, wymieszaj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Włóż masę do zamrażarki.
  • Po ok 40 minutach wyciągnij , wymieszaj drewnianą łyżką, trzepaczką lub robotem kuchennym, ponownie wstaw do zamrażarki.
  • Po 30 minutach ponownie wyciągnij, wymieszaj i wstaw do zamrażarki. Powtórz czynność jeszcze 3-4 razy.
  • Ostatecznie pozwól schłodzić się lodom 2h.
  • Podawaj z dowolnymi dodatkami.

Wartości odżywcze 1 porcji (2 gałki – ok. 90g):
Wartość kaloryczna: 95,3 kcal
Białka: 2,25 g
Tłuszcze: 4,5 g
Węglowodany: 11,7 g

Uwagi:
Jeśli posiadasz maszynę do lodów, przygotowanie powyższego deseru zajmie Ci dużo mniej czasu. Wystarczy włożyć masę do maszyny na 25-30 minut, przełożyć do pojemnika i zmrozić.
Gdy nie należysz do cierpliwych osób po prostu włóż gotową masę do lodówki, a otrzymasz pyszne, brzoskwiniowe semifreddo, czyli na wpół zmrożony deser bardziej przypominający frogurt.