Składniki na 4 porcje:
- 3 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 900g świeżych, obranych krewetek
- ½ łyżeczka kuminu
- 3 garście świeżej kolendry
- 2 łyżki stopionego masła
- ¼ szklanki panierki Panko (lub bułki tartej)
- Oliwa w sprayu lub tradycyjna oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- Spryskaj lub posmaruj oliwą naczynie do zapiekanek.
- Przeciśnij czosnek przez praskę, zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.
- W średniej misce wymieszaj krewetki, czosnek, skórkę i sok z limonki, kumin, sól i pieprz do smaku.
- Posiekaj kolendrę.
- W drugiej misce wymieszaj stopione masło, panierkę Panko i posiekaną kolendrę.
- Ułóż w naczyniu do zapiekanek krewetki, posyp je mieszanką Panko i wstaw do piekarnika.
- Piecz zapiekankę około 15-18 minut, aż krewetki staną się różowe.
- Wyciągnij gotową zapiekankę, dopraw limonka i świeżą kolendrą, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 304 kcal
Białka: 42,9 g
Tłuszcze: 8,6 g
Węglowodany: 15,4 g
You must belogged in to post a comment.