KREWETKI INACZEJ…

KREWETKI INACZEJ…

KREWETKI INACZEJ… 325 500 FitNow - treningi personalne

Składniki na 4 porcje:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 900g świeżych, obranych krewetek
  • ½ łyżeczka kuminu
  • 3 garście świeżej kolendry
  • 2 łyżki stopionego masła
  • ¼ szklanki panierki Panko (lub bułki tartej)
  • Oliwa w sprayu lub tradycyjna oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  • Spryskaj lub posmaruj oliwą naczynie do zapiekanek.
  • Przeciśnij czosnek przez praskę, zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.
  • W średniej misce wymieszaj krewetki, czosnek, skórkę i sok z limonki, kumin, sól i pieprz do smaku.
  • Posiekaj kolendrę.
  • W drugiej misce wymieszaj stopione masło, panierkę Panko i posiekaną kolendrę.
  • Ułóż w naczyniu do zapiekanek krewetki, posyp je mieszanką Panko i wstaw do piekarnika.
  • Piecz zapiekankę około 15-18 minut, aż krewetki staną się różowe.
  • Wyciągnij gotową zapiekankę, dopraw limonka i świeżą kolendrą, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 304 kcal
Białka: 42,9 g
Tłuszcze: 8,6 g
Węglowodany: 15,4 g