Krewetki zawierają w sobie chude i pełnowartościowe białko. Dzięki temu właściwie wszyscy mogą je bezpiecznie jeść. Niestety jest z nimi podobny problem jak z rybami – mogą w sobie zawierać metale ciężkie i inne zanieczyszczenia środowiska, ale w przeciwieństwie do większych morskich stworzeń, krewetki żyją krótko, a w tym czasie nie są w stanie wchłonąć szkodliwych związków. Wybierając raz na jakiś czas krewetki dobrej jakości możecie ciekawie i zdrowo urozmaicić swoją dietę.
Niezwykły selen…Owoce morza to fantastyczne źródło selenu. Ten pierwiastek jest niezbędny do zachowania zdrowia, bo pomaga zwiększyć ilość ciał odpornościowych. Bierze udział w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiega starzeniu się i powstawaniu nowotworów. Selen działa oczyszczająco. Pomaga usunąć szkodliwe metale ciężkie z organizmu i toksyczne substancje. W dużych stężeniach selen jest szkodliwy, ale nie da się go przedawkować z naturalnych źródeł.
Świeża kolendra…Świeże liście kolendry idealnie współgrają ze smakiem krewetek, krabów i ryb. Ale oprócz wzbogacania smaku, dostarczają wielu cennych składników. Zawarte w kolendrze olejki działają przeciwzapalnie i razem z selenem z krewetek mogą zmniejszać objawy chorób autoimmunologicznych i bóle stawów. Nawet jeśli nie macie żadnych schorzeń, możecie bezpiecznie dbać o to, by zdusić chorobę w zarodku. Kolendra to także wiele witamin i cennych minerałów.
Orzeźwiająca limonka…Limonka często jest traktowana jak cytryna. Mają bardzo zbliżone właściwości, ale to limonka jest bardziej odświeżająca, niż jej żółta siostra. Duża zawartość witamin wspomaga układ odpornościowy, a minerały jak wapń i fosfor dbają o szkielet, a także o układ nerwowy. Limonki mogą łagodzić niestrawność i kłopoty z jelitami na tle nerwowym i zmniejszają napięcie. Co ciekawe, sok z tych cytrusów może odświeżać oddech. Wystarczy dodać odrobinę soku do wody, sałatki lub posiłku.
You must belogged in to post a comment.