Buraki…Buraki nie należą do warzyw obfitych w witaminy. Mają tylko niewielkie ilości witaminy C i duże ilości kwasu foliowego. Foliany są niezbędne do powstawania czerwonych krwinek i prawidłowej pracy układu krwionośnego. Ale warto wykorzystywać buraki, głównie ze względu na minerały. Mało które warzywo zawiera takie ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu, chloru, manganu, miedzi, fluoru, cynku, litu, kobaltu, boru, molibdenu, rubidu i cezu. Brzmi jak układ okresowy pierwiastków? Na szczęście nie ma się co martwić. Ilość tych pierwiastków może wyłącznie poprawić zdrowie i kondycję.
Marchewka…Surowa marchewka dostarcza do organizmu polifenole, związki chemiczne o przeciwutleniających właściwościach, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Gotowanie marchewki niszczy wszystkie polifenole tak samo jak poddawanie jej innej obróbce termicznej, która rozbija witaminę C znajdującą się w marchewkach. Ta witamina łatwo się rozkłada pod wpływem ciepła. Dlatego wrap zawierający surową marchewkę to świetna alternatywa, zamiast nudnej surówki obiadowej…
Piersi z kurczaka… Dobrze wiecie, że piersi z kurczaka to fantastyczne źródło pełnowartościowego białka. Drób w porównaniu do wieprzowiny cechuje bardzo niska zawartość kolagenu w mięsie –niepełnowartościowego białka tkanki łącznej. Kurczak ma też znacznie niższą zawartość tłuszczu między włókienkami mięsa, bo gromadzi się on głównie przy skórze i można go łatwo usunąć razem z nią. To bardzo istotne dla osób, które chcą kontrolować ilość i jakość tłuszczu w diecie. Drób dostarcza witaminy A w formie retinolu. Jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie oka, dobry stan skóry, włosów i paznokci, dba o prawidłowe funkcjonowanie nabłonków, kości i chroni układ oddechowy przed drobnoustrojami. Jej niedobór odbija się na wzroku, wyglądzie, a nawet samopoczuciu.
You must belogged in to post a comment.