KANAPKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ…

KANAPKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ…

KANAPKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ… 300 450 FitNow - treningi personalne

Składniki na 4 porcje (w zależności od wielkości burgerów):

  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki pokrojonego jarmużu
  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 i ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. Posiekaj drobno czosnek, wymieszaj z solą, by uzyskać pastę.
2. Zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym wcześniej sparzony jarmuż.
3. Dodaj do jarmużu chleb, majeranek, pieprz i pastę czosnkową, miksuj do uzyskania konsystencji kruszonki.
4. Dodaj komosę ryżową i sos Worcestershire, wymieszaj delikatnie robotem kuchennym jedynie do połączenia się składników.
5. Uformuj kotlety średnicy ok. 5 cm każdy.
6. Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na patelni na średnim ogniu.
7. Smaż kotlety na złocisty kolor (2-4 minut z jednej strony), przekręć i zmniejsz ogień.
8. Skrop burgery pozostałym olejem i smaż jeszcze 4-6 minuty.
9. Wyciągnij kotlety i podaj z bułką pełnoziarnistą, sałatą, siekaną pietruszką, avocado etc, lub dowolnymi dodatkami.
10. Smacznego!

Wartości odżywcze 1 burgera (bez dodatków):
Wartość energetyczna: 197,3 kcal
Białka: 8,6 g
Tłuszcze: 9,4 g
Węglowodany: 23,4 g

Uwagi:
Jeśli zostaną Ci ekstra burgery możesz je trzymać w lodówce do 2 dni lub zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.